Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Zo weet je precies wanneer het tijd is om je spiraaltje te vervangen

De anticonceptiepil daalt in populariteit en steeds meer vrouwen kiezen juist voor een spiraaltje. Met een spiraal hoef je immers niet iedere dag een pil te slikken en je bent toch beschermd tegen zwangerschap. Nou ja, 5 jaar lang tenminste.

Het spiraaltje blijft namelijk niet eeuwig werkzaam. De hormoonspiraaltjes Mirena en de Kyleena bieden je 5 jaar bescherming tegen zwangerschap, een koperspiraal 10 jaar. Het is verstandig om ‘m daarna te laten verwijderen of te laten vervangen. De meeste huisartspraktijken lichten je echter niet in wanneer deze tijd is aangebroken, dus hoe onthoud je dit zelf na zoveel jaar?

Advertentie

Houdbaarheidsdatum
Als je iets wil onthouden, zet je meestal een herinnering in je telefoon of je schrijft het op in je agenda. Maar hoe doe je dat als je pas na 5 of 10 jaar herinnerd wil worden? Die agenda die heb je dan niet meer – of nou ja, die gebruik je niet meer. En de kans is ook groot dat je niet meer dezelfde telefoon hebt over 5 jaar. Je zou natuurlijk een briefje met de datum in je nachtkastje kunnen leggen of boven je bed hangen, maar de kans is groot dat dat briefje in de loop der tijd verloren gaat.

Herinnering
Gelukkig is er een manier waardoor je zelf nergens aan hoeft te denken.  Je kunt je gratis registreren op spiraalcheck.nl met de verwijderdatum en de website doet het werk voor je. Superhandig toch?

Hoe werkt het precies? Je krijgt twee herinneringen per e-mail: de eerste krijg je een half jaar van te voren en de tweede een maand van tevoren. Je kunt ook de betaalde versie nemen van €3,50. Dan sturen ze je naast een e-mail ook een nog een sms. Dit raden we alleen aan als je zeker weet dat je nog steeds hetzelfde nummer hebt over 5 jaar. Nu maar hopen dat die site tegen die tijd nog bestaat…

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Verloskundigenhelmond, Stichting Farmaceutische Kerngetallen. Beeld: iStock.

Femke: “Ik neem me subiet voor om vanaf morgen de boel de boel te laten”

huishouden

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week is ze geïrriteerd over haar rol in het huishouden.

“Zullen we elkaar vertellen waar we goed in zijn?” We oefenen het al een tijdje, maar Nathan blijft het moeilijk vinden om zijn sterke punten op te sommen. Nu begint hij er zelf mee. “Ik ben goed in verhalen vertellen. Ik ben goed in lego bouwen. Ik ken alle automerken.” Hij gaat verbazingwekkend snel, deze avond. “Nu jij”, zegt hij plotseling. Mijn gedachten

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien