Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

Waarom sporten zonder buiten adem of uitgeput te raken júist goed is

Ben je net als heel Nederland aan het sporten geslagen, om toch wat beweging te krijgen nu je niet tot nauwelijks meer naar buiten kunt wegens het heersende virus? Dan ben je hartstikke goed bezig. Misschien denk je echter dat het goed is om iedere sportsessie helemaal buiten adem te raken, maar niets is minder waar. 

Te intensief sporten is namelijk helemaal niet zo goed als je denkt, al helemaal niet in tijden als deze.

Advertentie

Verantwoord sporten

Hoewel fit zijn, dagelijks voldoende lichaamsbeweging krijgen én daarmee je hartslag tijdelijk verhogen hartstikke goed voor je is, kan het ook een averechtse werking hebben. Dat klinkt gek, maar is toch echt waar. Het is daarom heel belangrijk om op een verantwoorde manier te beginnen met trainen. En dat betekent: voorzichtig opbouwen en vooral niet te zwaar trainen als je net begint met sporten.

Weerstand uitputten

Wanneer je namelijk net begint met sporten, kan dit een fikse aanslag op je lichaam zijn. Intensief sporten kan je weerstand namelijk enigszins uitputten, waardoor het je tijdelijk vatbaarder voor ziektes kan maken. En die periode van minder weerstand duurt langer dan je denkt. “Tot 2 weken lang ben je vatbaarder voor virale infecties en aandoeningen aan de luchtwegen”,verklaart viroloog Marc Van Ranst aan HLN.

Gedoseerd sporten

Vatbaarder zijn voor ziektes wil je nu – en eigenlijk altijd natuurlijk – voorkomen. Daarom raadt de viroloog aan om gedoseerd te sporten, zodat je lichaam minder lang nodig heeft om te herstellen van het trainen. Beginnende sporters doen er volgens hem dan ook goed aan om niet té intensief en niet té lang aan één stuk te trainen.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN. Beeld: iStock

Lees meer

Memoires van een Maîtresse – Deel 38: “We moeten je telefoon in beslag nemen, nu meteen”

sex

Premium

De Kapitein blijft mysterieus en Eva is duidelijk niet zo enthousiast als Sabine over het naderende happy end.

Vanavond gaan we op date! Een echte, met eten en kaarslicht en wijn en vooral: tijd. Geen bliksembezoek meer, maar een hele avond. Ik werk als een malle vandaag en in de pauze heb ik zelfs nog even een nieuw rokje gekocht. Alles moet perfect zijn op onze eerste officiële date-night.

De voorpret tiert welig in de appjes. Kusjes, hartjes en video’s kleuren mijn dag en golven van verliefdheid brengen me van uur naar uur. Ik moet ook even werken hoor lieverd, typ

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien