Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Wil je je fitter voelen? Pas je workouts dan aan op je menstruatiecyclus

Of je nou gaat sporten omdat je wil afvallen, wat meer spiermassa wil opbouwen of fit oud wil worden: het is sowieso slim om goed naar je lichaam te luisteren. Daarmee bedoelen we niet dat je moet toegeven aan dat intense verlangen om elke avond op de bank te ploffen, maar wel dat je je activiteiten het beste kunt aanpassen op je menstruatiecyclus.

Als je een regelmatige cyclus hebt en niet zwanger bent, zal-ie waarschijnlijk tussen de 26 en 32 dagen duren. In die dagen maakt je lichaam vier verschillende fases door. De menstruatiefase beslaat de dagen dat je ongesteld bent. Daarnaast zijn er ook nog de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase.

Advertentie

Je menstruatiecyclus

Tijdens deze fases heb je steeds een andere samenstelling van hormonen in je lichaam. En hier kun je het beste je workout op aanpassen, tipt gynaecoloog Shree Datta aan Redonline. Waarom? Omdat je je dan fitter en energieker voelt. En dat willen we allemaal wel, toch?

Sporten tijdens je menstruatie

Vrouwen hebben tijdens de menstruatiefase en de luteale fase (dit is vlak voor je ongesteld wordt) minder oestrogeen in hun lichaam. Je emoties zijn daardoor intenser en je lichaam kan minder goed herstellen van zware inspanning.

Tijdens je menstruatie kun je daarom het beste een cardio workout doen op een lage intensiteit. Dat betekent dat je hartslag niet door het dak schiet, maar dat je waarschijnlijk kan blijven praten tijdens het sporten. Ga bijvoorbeeld lekker wandelen of doe yoga of pilates. Ook meditatie kan erg fijn zijn tijdens deze fase.

Hoe verleidelijk ook, blijf niet helemaal stil zitten, want dan zul je sneller depressieve gevoelens en stemmingswisselingen krijgen.

Sporten tijdens de folliculaire fase

Dit is de fase dat je lichaam klaargemaakt wordt voor de eisprong. Er komen dus hormonen vrij om dit proces te bewerkstelligen. Je oestrogeenniveau stijgt, dus je kunt jezelf uitdagen tijdens het sporten.

Plan bijvoorbeeld een Hitt-training (high intensity training), waarbij je hartslag flink omhoog gaat. Doe bootcamp, sprintrraining of boksen. Het zou namelijk zomaar kunnen dat je je in deze fase, tja, hoe zullen we het zeggen, wat agressiever voelt.

Sporten tijdens de ovulatie

Tijdens deze fase kun je het beste in de gewichten hangen. Je spieren zullen namelijk sneller groeien door de hormonen in je lichaam. Ook heb je minder last van spierpijn en ben je over het algemeen fitter.

Geen gewichten in huis? Je kunt ook krachttraining doen met je lichaamsgewicht (denk push-ups en planking). Of wees creatief en doe squats met een rugtas vol met boeken voor je borst of gebruik volle wijnflessen als gewichtjes.

Sportvlogger Lot gebruikt bijvoorbeeld waterflesjes:

Sporten tijdens de luteale fase

De week voor je menstruatie is eigenlijk nooit een pretje. Veel vrouwen hebben last van pms en voelen zich down, emotioneel en hebben last van kwaaltjes als hoofdpijn, een opgeblazen buik en gevoelige borsten.

Maak het jezelf daarom niet extra moeilijk door zwaar te trainen. Ga niet stilzitten, maar doe het rustig aan. Denk aan yin yoga, zwemmen of een lange, uitgebreide wandeling.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Redonline.co.uk. Beeld: iStock

Lees meer

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien