Ontvang wekelijks de e-column van Manon (dochter Anne-Wil)

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: Is het verstandig om te sporten als je nog spierpijn hebt?

Ben je begonnen met sporten? Hartstikke goed! Maar misschien merk je dat je soms nog spierpijn hebt, terwijl er al een volgende sportsessie op de planning staat. Is sporten goed, of is rusten dan belangrijker?

Libelle legt uit hoe je het beste om kunt gaan met spierpijn en het laten herstellen van je spieren.

Advertentie

Wat is spierpijn?
Spierpijn is een manier van het lichaam om ervoor te zorgen dat het niet overbelast raakt. Allereerst is het belangrijk om te weten dat er niet één, maar meerdere vormen van spierpijn bestaan. De 3 vormen van spierpijn zijn acute spierpijn, pijn door kneuzing of scheuren van de spieren en verlate spierpijn.

Welke vormen spierpijn zijn er?
Wanneer je last hebt van acute spierpijn, voel je dit direct tijdens het trainen al. Een voorbeeld hiervan is het verzuren van je benen tijdens krachttraining. 

Spierpijn door kneuzing of scheuring ontstaat meestal door té zwaar trainen. Het beste is om dan direct te stoppen met sporten, om blessures te voorkomen.

De verlate variant merk je pas een paar dagen na het sporten en kan wel tot een week aanhouden. De piek ervaar je meestal na 48 uur.

Sporten met spierpijn?
Wanneer je te maken met een kneuzing hebt, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. Sporten is dan waarschijnlijk geen goed idee. Maar wanneer het om verlate pijn in je spieren gaat, is het een ander verhaal. Met uitzondering kun je wel een keertje gaan sporten als je nog erg last van je spieren hebt, maar iedere week kun je dit beter niet doen. De kans op spierschade ligt dan namelijk op de loer.

Andere opties
En als je toch ontzettend zin hebt om te gaan sporten maar je spieren er nog niet aan toe zijn, kun je het beste lichtere vormen van sport uitoefenen. Denk hierbij aan (snel)wandelen, zwemmen, yoga of pilates. Op die manier kun je tóch bewegen en breng je je hartslag wat omhoog, maar overbelast je je spieren niet.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Dokterdokter, Women’s Health. Beeld: iStock

 

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien