Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Stellen met een goed sexleven hebben dít belangrijke ding gemeen

Uit nieuw onderzoek blijkt dat hoe attent koppels naar elkaar toe zijn en hoe speciaal ze hun partner laten voelen, een direct verband heeft met hoe ze op sexueel gebied naar elkaar verlangen.

Psychologen kennen dit concept ook wel als de ‘intimiteit-verlangen paradox’. Deze theorie stelt: hoe hechter de band en hoe meer mensen zich bij elkaar op hun gemak voelen, hoe minder de fysieke aantrekkingskracht. Dit is een van de voornaamste redenen dat het sexleven op de lange termijn een sleur wordt of dat stellen naar manieren zoeken om de passie tussen de lakens weer te doen oplaaien.

Juiste vorm
Maar volgens het nieuwe onderzoek hoeft intimiteit niet tot verveling en minder verlangen te leiden – zo lang het maar de juiste vorm van intimiteit is.

Advertentie

Dagboek
Voor deze studie hielden zo’n 100 stellen 6 weken lang een dagboek bij. Alle deelnemers hielden de mate van hun sexuele verlangen bij, en daarnaast hun beleving van hoe hun partner daarop reageerde. Ook noteerden ze elke dag hoe bijzonder ze zich voelden en wat het gevoel van ‘maatje zijn’ met hun partner was.

Waardevol maatje
Uit de resultaten bleek dat als iemand veel reactie kreeg van zijn partner, diegene zich geliefd voelde en dat zijn partner een waardevol maatje was. Dat zorgde weer voor meer sexueel verlangen naar die partner. Hoewel dit effect sterker was bij vrouwen dan mannen, was het een opmerkelijke uitkomst bij allebei.

Uniek
Conclusie: gewoon aardig zijn tegen elkaar is niet goed genoeg. Het gaat er echt om dat je partner jouw wensen en behoeften begrijpt. Daardoor voelt je relatie speciaal en uniek.

Hoe kun je dit bereiken?
Houd elkaar op de hoogte van waar je mee bezig bent en hoe je je voelt. En luister écht naar je partner. Zonder te onderbreken, zonder vooroordelen. Dat kan echt een blijvende verdieping zijn voor je relatie. Of je daarna nou ineens de kleren van je partner wilt trekken of niet.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Real Simple, Beeld: iStock.

Igone de Jongh: “Door Thijs leer ik om niet in paniek te raken”

Igone de Jongh Libelle

Met haar afscheid van Het Nationale Ballet had danseres Igone de Jongh (41) een helder doel voor ogen: minder keurslijf, meer vrijheid. “Het is zo lekker om zélf mijn keuzes te kunnen maken.”

Het is een van die tropische dagen in augustus en door de straten blaast een snikhete wind, maar in het hotel waar we hebben afgesproken is het heerlijk koel. Toch vraagt danseres Igone de Jongh (41) bijna smekend: “Zullen we buiten lunchen? Het is hier zo koud! En ik ben dol op dit weer.” Dus zitten we even later aan een tafeltje langs een Amsterdamse gracht en kijken we

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien