Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

Stem kwijt? Met deze tips kun je zó weer praten

Ben je – zoals half Nederland – geveld door de griep en heeft je stem het tot overmaat van ramp óók nog eens begeven? Da’s hartstikke vervelend. Maar gelukkig is er wel wat aan te doen. Want met deze tips kun je binnen de kortste keren weer gezellig kletsen.

Verwacht geen wonderen, maar zangers zweren bij onderstaande middeltjes.

Advertentie

Infectie

Wat is eigenlijk de oorzaak van een hese stem? In de meeste gevallen heb je dan een infectie van de luchtwegen te pakken, meldt Mens en Gezondheid. “Bij een verkoudheid of griep worden je stembanden overspoeld door slechte virussen. Je stembanden raken vervolgens zo geprikkeld dat ze op gaan zwellen. Door dat opzwellen word je hees en ben je soms je stem zelfs helemaal kwijt”, leert de website ons.

Andere oorzaken

Maar er kunnen meer oorzaken zijn. Want ook te veel praten of roepen, een te droge lucht of rokerige omgeving en zelfs airconditioning kunnen ervoor zorgen dat jij je stem ineens verliest. Stress is ook een grote boosdoener. Het kan er namelijk voor zorgen dat er een verhoogde spanning aan de strottenhoofdspieren komt, waardoor je hees wordt.

Remedies

Gelukkig is er wat aan te doen. Allereerst is het belangrijk om je stem zoveel mogelijk rust te geven, en zelfs fluisteren te vermijden. Laat de koffie eventjes staan, en ga voor kamillethee met honing. Om het overtollige slijm rondom je stembanden weg te krijgen, is stomen met heet water een goed idee.

Gouden tip

Pas op met keelsnoepjes. Want in vele keelsnoepjes zitten juist ingrediënten die de stembanden kunnen irriteren. Honing of honingsnoepjes zijn een betere manier om je keel te verzachten. Nog een tip: sla de netipot in. Dit is een kannetje waarmee je gemakkelijk zout water door je neus kunt spoelen. Want volgens zangers zou dit wonderen voor je stembanden doen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Avogel. Mens en gezondheid. Beeld: iStock

De Dag Nadat Vervolg 15 – Mijn computer werd gehackt

Hacken

Premium

Yvon (45): “Ik heb het telefoonnummer dat ik had gebeld later nog gegoogeld. Meteen verschenen er allerlei berichten met: ‘gevaarlijk’ en las ik ervaringen van mensen die hetzelfde was overkomen en ervoor waarschuwden zéker niet het nummer te bellen dat ik wel had gebeld.

Hoe had ik toch zo dom kunnen zijn om klakkeloos dat nummer te bellen? Ik wist toch wat phishing was, daar werd je toch overal voor gewaarschuwd? Ik had wel eens mailtjes en sm

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien