Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken (en dat is nogal wat)

Zo’n sigaretje bij een wijntje is misschien gezellig, gezond is het allerminst. Beter stoppen dus. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lijf als je stopt?

Advertentie

Als je stopt met roken kun je het volgende verwachten

Binnen 20 minuten
Na de laatste sigaret zijn je bloeddruk en polsslag weer in hun normale ritme.

Binnen 2 uur
Is je hartritme ook weer normaal. Je vingertoppen en tenen voelen weer warm aan. Maar ook spelen de eerste ontwenningsverschijnselen na 2 uur op. Je kunt al snel een gevoel hebben van angst, spanning, frustratie. Ook kun je last krijgen van slaapproblemen en meer eetlust.

Binnen 8 uur
Is je zuurstofgehalte weer in zijn normale conditie.

Binnen 24 uur
Is de kans op een hartaanval minder geworden (rokers hebben 70% meer kans op een hartaanval dan niet-rokers).

Binnen 48 uur
Proef en ruik je meer.

Binnen 3 dagen
Is de nicotine helemaal uit je lichaam verdwenen. Daarentegen zullen de ontwenningsverschijnselen op zijn piek zijn. De symptomen? Hoofdpijn, misselijkheid en krampen. Hang in there en gebruik het geld dat je nu bespaart om een nieuwe outfit voor jezelf te kopen. Dat verzacht de pijn.

Binnen 2 tot 3 weken
Kun je met gemak 10 keer de trap op- en aflopen, zonder buiten adem te raken of je ziek te voelen. Dit komt onder andere door de verbeterde bloedsomloop en omdat je longen makkelijker zuurstof opnemen dan voorheen.

Binnen 4 maanden
Beginnen de trilharen die je longen tegen vuil beschermen terug te groeien. Hierdoor kunnen je longen beter omgaan met slijm, waardoor ze schoon blijven en je minder kans hebt op een long-infectie.

Binnen 9 maanden
Is de kans op een hartaanval hetzelfde als een niet-roker.

Binnen 5 jaar
Hebben ex-rokers die een pakje per dag rookten 50% minder kans op longkanker dan voorheen. Ook is de kans op een beroerte sterk afgenomen en is de kans op mond- en keelkanker voor de helft afgenomen vergeleken.

Binnen 10 jaar
Is de kans op longkanker hetzelfde als bij niet-rokers.

Binnen 15 jaar
Is de kans op hart- en vaatziektes hetzelfde als bij een persoon die nog nooit heeft gerookt. En als laatste: niet-rokers leven gemiddeld 14 jaar langer!

Stoppen met roken 
Genoeg redenen om te proberen te stoppen dus!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Vrouw.nl. Beeld: iStock
 

De Dag Nadat Vervolg 36 – Onze baby niet levensvatbaar bleek

Loes (36): “Vanaf het moment dat we in het ziekenhuis kwamen, kreeg ik elke twee uur een tabletje dat ervoor zorgde dat de weeën opgewekt werden. Behalve ’s nachts, omdat het ook belangrijk is dat je je rust pakt. Je moet ten slotte wél een bevalling doorstaan."

Lees hier het begin van De Dag Nadat >

"Omdat ik de nacht ervoor helemaal niet had geslapen, viel ik die vrijdag toch af en toe in slaap. Ron en ik waren samen en het vóelde ook heel erg samen: dit gingen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien