Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Dít doet suiker met je taille en stofwisseling

Gemiddeld eten we per jaar 40 kilo (!) suiker. Dat dat veel is, hoeven we je niet te vertellen. Maar het is waarschijnlijk ook een stuk schadelijker dan je denkt. Een nieuwe studie laat zien wat suiker je precies aandoet.

Oké, het onderzoek is uitgevoerd met fruitvliegjes, maar de onderzoekers zijn overtuigd dat dit een goede representatie geeft van onze hersenen.

Advertentie

Suiker en afvallen
Wanneer de beestjes een suikerrijk dieet volgden, raakten belangrijke stofjes als N-acetylaspartaat en kynurenine in hun hersenen uitgeput. En dat zijn juist de stoffen voor een gezond brein. Depressies waren bij het eten van veel suiker juist hoger. Dat komt door lagere niveaus van kynurenine, dat in grote aantallen wordt geproduceerd tijdens inspanning.

Ook begonnen de vliegjes meer te eten: dit kwam vooral doordat het niveau van de stoffen scherp omhoog en omlaag schoot en het verzadigingsgevoel werd aangetast. Het opvallende gevolg: een bredere taille.

Stofwisseling
In totaal vonden de onderzoekers ongeveer 20 stoffen die werden beïnvloed door het suikerrijke dieet. Ze zagen daardoor dat op de 7e dag van het dieet de stofwisseling van de vliegjes die suiker aten veranderden, hun zogenoemde metabolisch profiel. En dat is erg ongunstig als je wilt afvallen.

Moe na het eten
Dat je vaak in een dipje beland na het eten van suiker komt door dat de bloedsuikerspiegel zich probeert te herstellen na de piek van snelle koolhydraten. Dit gebeurt met een flinke dot insuline, waar je juist weer moe van wordt. Je krijgt dus eventjes veel energie, maar daarna word je alleen maar vermoeider.

Advies
Het advies voor de gemiddelde suikerinname voor een vrouw staat op maximaal 12,5 klontjes per dag. Voor volwassen mannen ligt dit aantal iets hoger, zij mogen dagelijks maximaal 15 klontjes suikerklontjes per dag. Dat is lastig, want tegenwoordig zit er suiker in bijna elk verpakt voedsel. Het best zou zijn helemaal geen suiker meer te eten, maar dat is voor veel mensen een pittige opgave.

Suiker heeft ook veel invloed op de overgang. Libelle’s vloggers Pien en Juul weten er alles van en vertellen hoe je dit herkent en wat je moet doen:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD, Diabetes Fonds. Beeld: iStock

Thelma: “Ik trouwde opnieuw met mijn ex-man”

Trouwen

Premium

Thelma (60) en Gabrie Jansen (60) trouwden jong en kregen samen 3 kinderen. Het huwelijk strandde en bijna 20 jaar lang hadden ze nauwelijks contact. Tot vorig jaar, toen ze tijdens een verjaardag naast elkaar op de bank belandden en tussen hen - tot  ieders verrassing - de vonk opnieuw oversloeg. Afgelopen zomer gaven ze elkaar voor de tweede keer het jawoord. "We zijn nooit gestopt met van elkaar houden."

Thelma: “Op onze trouwkaart staat: ‘Loved you yesterday, love you still, always have and always will’. Zo voelen we dat allebei. We zijn nooit gestopt me

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien