Mooie gatenplant: Monstera Deliciosa voor slechts € 22,95

Zoek binnen:

Survivalgids: zo overleef je een scheiding financieel

Een scheiding hakt er niet alleen op emotioneel gebied in. Ook op het financiële vlak vallen er spaanders. Helemaal als je zelf geen baan hebt en er kinderen in het spel zijn. Hoe pak je dat aan? Met deze 3 tips voorkom je dat je kopje onder gaat.

Advertentie

Libelle samen met Aegon

#1 Alimentatie

Als gescheiden ouder ben je er samen verantwoordelijk voor dat er genoeg geld is om te zorgen voor de kinderen. Daarom moet de ouder die het meest verdient vaak kinderalimentatie betalen aan de andere ouder tot het kind 18 jaar is. Daarna heeft het kind er zelf recht op. Beide ouders zijn verplicht een kind tot zijn 21e te onderhouden. Komt er verder weinig of helemaal niets binnen? Dan sta je in je recht om partneralimentatie te vragen aan je ex. Je hoeft hiervoor niet getrouwd te zijn geweest; een geregistreerd partnerschap is voldoende. Hoeveel partneralimentatie je ontvangt, hangt onder meer af van jullie inkomen, of degene die niet werkt eventueel kan gaan werken, of goedkoper wonen een optie is en of er thuiswonende kinderen met inkomsten zijn.

#2 Ken je rechten

Wist je dat je een subsidie kunt krijgen van de Raad voor Rechtsbijstand als je gaat scheiden en je inkomen of dat van je partner minder dan 33.000 euro per jaar is? En zo zijn er meer toeslagen en tegemoetkomingen van de overheid waar je recht op kunt hebben. Dit kun je checken op onder andere de website Berekenuwrecht.nl. Zijn er na een scheiding niet genoeg inkomsten? Dan kun je in veel gevallen terugvallen op een bijstandsuitkering.

Maak een lijstje met wat jij écht belangrijk vindt in het leven, op de rest kun je besparen

#3 Bezuinig slim

Op vaste lasten is het moeilijk beknibbelen; de huur, energierekening en inboedelverzekering moet je elke maand gewoon betalen. Maar je kunt wel besparen op boodschappen, vakanties, etentjes, sport, abonnementen… Tip: maak een lijstje met wat je écht belangrijk vindt in het leven. Is dat je auto? Het jaarlijkse weekendje weg met vriendinnen? Of de wekelijkse tennisles? Bezuinig op de posten die onderaan staan en dus niet zo belangrijk voor je zijn.

Onder controle?

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar dat blijkt in de praktijk toch  vaak tegen te vallen. Erachter komen wat er de komende maanden nou écht te besteden is? Ontdek welk geldtype je bent, bijvoorbeeld met de Goed met geld-test van Aegon.

Dít is de numerologische weekvoorspelling van week 4

Premium

Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat? Bekijk dan elke week hier je numerologische weekvoorspelling.

[premium-verder-lezen]Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie werkt met cycli v

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien