Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Aan deze 5 symptomen kun je merken dat je te veel stress hebt

Het is niet gek als je in deze tijd wat meer stress hebt dan normaal. Maar het is niet gezond om té veel stress te hebben. Maar hoe kun je dat herkennen?

Er zijn een aantal duidelijke tekenen waaraan je kunt herkennen dat je té veel stress hebt en het dus tijd is om actie te ondernemen:

Advertentie

1. Slecht slapen

Ook al ben je nog zo moe, je valt ’s avonds maar niet in slaap. Herkenbaar? Dan ben je waarschijnlijk helemaal uitgeput. Door stress kun je moeilijk in slaap vallen, maar doordat je minder slaapt, verhoog je ook weer je stressgehalte in je lichaam. Het is een vicieuze cirkel. Wellicht lukt het met deze tips om tot rust te komen. En anders kun je altijd nog voor het slapengaan wat yoga-oefeningen doen.

2. Geen ritme qua eten

De ene dag eet je te weinig, terwijl je de andere dag niet kunt stoppen met snacken. Iedereen gaat anders om met stress, maar wanneer je eetgewoontes all over the place zijn, kan dit een teken zijn dat je té veel stress hebt. Probeer voor jezelf een menu op te stellen en hou je hier ook aan. Zet wekkers, zodat je op de juiste momenten eet. Zorg voor meer structuur.

3. Woede- of paniekaanvallen

Heb je af en toe uit het niets last van een woede- of paniekaanval? Dan kan dat het gevolg zijn van heftige stress of angst. Je maakt je zorgen om een afspraak, deadline, nieuwe uitdaging, je gezondheid, familie, wat dan ook. Je bent bang de controle kwijt te raken en die frustratie uit je door middel van een paniekaanval.

4. Slecht geheugen

Als je gestrest bent, loopt je hoofd vaker over. Je hebt honderden dingen aan je hoofd en bent bang belangrijke dingen te vergeten. Maar stress zorgt voor een kleine storing in het deel van je hersenen dat belangrijke informatie en herinneringen opslaat. Dit kan ervoor zorgen dat je geheugen je af en toe in de steek laat. Gelukkig gaat die storing weg als je weer wat meer rust krijgt.

5. Laag libido

Het is heel normaal om niet altijd zin te hebben in sex. Maar staat je seksleven al een tijdje op een laag pitje? Dan zou dit door stress kunnen komen. Stress en vermoeidheid kunnen je libido namelijk flink beïnvloeden. Ook al is sex juist een goede manier om je stress los te laten, we hebben er vaak op dat moment geen zin in. Door je stress te verminderen, kun je dus ook gelijk je relatie verbeteren: win-winsituatie!

Stress? Deze neuropsycholoog geeft 3 tips om weer relaxed te worden: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NSBML. Beeld: iStock

Lees meer

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien