Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Deze symptomen van een versleten knie wil je niet negeren

Maar liefst 20% van de mensen krijgt in zijn of haar leven last van een versleten knie. Je zou denken dat dit alleen bij oudere mensen voorkomt, maar ook steeds meer jonge mensen kunnen klachten krijgen.

Daarom zetten we de eerste symptomen voor je op een rijtje.

Advertentie

Schuren

Een versleten knie is een veel voorkomende vorm van artrose. Artrose is een aandoening van het kraakbeen. Bij knie artrose is het kraakbeen in het kniegewricht aangetast of zelfs helemaal verdwenen. Hierdoor kunnen de botten over elkaar schuren en dat veroorzaakt veel pijn. Deze klachten worden vaak steeds erger. Om het goed te kunnen behandelen, is het daarom belangrijk dat je er op tijd bij bent.

Artrose van de knie ontstaat vaak door ouderdom, maar kan ook door overbelasting of herhaalde blessures ontstaan. Verder kan erfelijkheid of overgewicht een rol spelen.

Symptomen

Afhankelijk van de schade aan het kraakbeen en de plek waarop het kraakbeen is aangetast, kunnen de klachten uiteenlopen van mild tot zeer pijnlijk. Klachten ontstaan vaak geleidelijk en worden steeds erger. Dit zijn in de meeste gevallen de eerste symptomen van een versleten knie:

  • Pijn en stijfheid bij het opstaan, die wegtrekt als je een tijdje loopt
  • Een schurend of knarsend geluid bij het buigen van de knie
  • Pijn na belasting in de knie, knieholte en soms het boven- of scheenbeen
  • ‘Zware benen’, of wel vermoeidheid na het lopen
  • Pijn bij het hurken of traplopen
  • Een opgezwollen knie die soms warm aanvoelt

Na een tijdje kun je ook last gaan krijgen van de volgende symptomen:

  • Het voelt alsof je knie op slot zit
  • Je hebt het gevoel dat je instabiel bent en door je knie kunt zakken
  • Moeite met strekken of buigen van de knie
  • Soms kan de stand van je knieën zelfs veranderen (X- of O-benen)

Diagnose

Om vast te stellen of je knie artrose hebt, zijn meerdere onderzoeken mogelijk. De diagnose wordt meestal gesteld aan de hand van de klachten en verschijnselen. Soms is artrose moeilijk vast te stellen, bijvoorbeeld als de slijtage van het kraakbeen nog oppervlakkig is. In dat geval kan er een röntgenfoto worden gemaakt. Als laatste mogelijkheid kan de diagnose middels een kijkoperatie (artroscopie) gesteld worden.

Behandelen

Helaas bestaat er geen genezing voor artrose van een knie. Wel zijn er behandelingen die de klachten van artrose kunnen verminderen. Je hebt niet operatieve behandelmethoden zoals het gebruik van voedingssupplementen of medicijnen. Verder is het mogelijk om je knie te vervangen door een prothese. Na zo’n operatie verdwijnt de pijn in de meeste gevallen. Een nieuwe knie gaat zo’n 10 à 15 jaar me. Daarna kan een nieuwe operatie nodig zijn.

Is je knie rood, pijnlijk en opgezwollen? Dan zit er waarschijnlijk vocht in je knie. Dít zijn de mogelijk oorzaken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: St. Antonius Ziekenhuis. Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien