Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Slechts 1% van de vrouwen kent dít symptoom van eierstokkanker

In Nederland krijgen ongeveer 1200 vrouwen per jaar de diagnose eierstokkanker. Volgens onderzoek zijn de symptomen van deze ziekte bij weinig vrouwen bekend.

Uit een enquête van het Britse ‘Target Ovarian Cancer’ blijkt dat slechts 1% van de vrouwen het meest voorkomende symptoom van eierstokkanker wist te noemen. Namelijk: dat je vaker naar het toilet moet dan eerst.

Advertentie

Sita heeft last van vleesbomen. We spreken haar in de wachtkamer van de afdeling gynaecologie.

Herkennen
Volgens dit onderzoek is dat zorgelijk omdat eierstokkanker in Engeland de soort kanker is die het meest voorkomt bij vrouwen. 11 vrouwen per dag overlijden in Engeland aan deze vorm van kanker. Ook de overige symptomen waren bij veel vrouwen niet bekend. Om te zorgen dat meer vrouwen deze symptomen herkennen, maakt de stichting nu een lijst van de symptomen bekend. Want hoe eerder eierstokkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans is dat een vrouw het overleeft.

Zo zou een van deze klachten een symptoom van eierstokkanker kunnen zijn:

  • Bekken- of buikpijn
  • Aanhoudend opgeblazen gevoel
  • Moeite met eten of snel vol zijn
  • Vaker moeten plassen
  • Extreme vermoeidheid
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Verlies van eetlust

Jonge vrouwen
Daarnaast is het volgens de stichting ook nog belangrijk om te weten dat deze vorm van kanker niet ontdekt kan worden bij baarmoederhalsonderzoek. Wat veel mensen ook niet weten is dat ook jonge vrouwen deze ziekte kunnen krijgen. In Nederland komen de meeste gevallen van eierstokkanker voor bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar oud en ook de Britse stichting zegt dat vooral vrouwen na de overgang deze diagnose krijgen. Toch komt het ook bij jonge vrouwen voor.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Metro.co.uk. Beeld: iStock

Speel hier de snackpuzzel van woensdag 19 februari gratis

snackpuzzel

Premium

Dol op puzzelen, maar geen puzzelboekje bij de hand? Waag je dan aan deze gratis snackpuzzel – gewoon lekker online. Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en je hebt 7 dagen om de snackpuzzel op te lossen. Succes!

[premium-verder-lezen]

[minipuzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien