50% korting op dagentree bij verschillende wellness resorts >

Zoek binnen:

Waarom te lang slapen echt een slecht idee is

Baal je omdat je vannacht weer niet de acht uur slaap hebt gehaald? We hebben opbeurend nieuws: te láng slapen is namelijk ook allesbehalve gezond. 

In het ideale geval slaap je ’s nachts tussen de 6 en 8 uur. Wanneer je minder of juist meer slaapt, loop je al een risico. Dat zeggen onderzoekers van de Peking Union Medical College. Zij keken 7 jaar lang naar de slaapgewoonten van 116.632 mensen tussen de 35 en 70 jaar.

Advertentie

Ernstige aandoening
Mensen die meer dan acht uur slapen, hebben meer kans op een ernstige hart- en vaataandoening. Langslapers lopen meer risico op een beroerte, een hartaandoening en vroegtijdig overlijden. De onderzoekers plaatsen wel een kanttekening dat ze mensen misschien juist lang slapen vanwege een onderliggende aandoening.

Dutjes
Ook dutjes overdag zijn niet meer veilig. Als je meer dan acht uur slaapt en dan overdag ook nog een dutje doet, loop je 9 procent meer risico op een cardiovasculaire aandoening. Dat geldt echter alleen voor de mensen die teveel slapen. Als je minder dan 6 uur hebt geslapen, kun je het gebruik juist compenseren door overdag een uiltje te knappen.

Psychologisch probleem
Als je iedere nacht behoefte hebt aan (meer dan) 10 uur slaap kan er wat aan de hand zijn. Er kan een psychologisch probleem aan ten grondslag liggen. Ook mensen met obesitas, diabetes en kanker slapen langer dan normaal. O ja, en nog even over die dutjes: laat die niet langer dan een halfuur duren om te voorkomen dat je je biologische klok in de war schopt.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 

Bron: Nieuwsblad.be. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien