Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Op dit tijdstip zou je moeten stoppen met koffie drinken om goed te kunnen slapen

Sommige mensen kunnen de hele dag koffie drinken zonder dat dit invloed heeft op hun nachtrust. Anderen moeten het al vroeg op de dag laten staan, omdat ze anders ’s nachts geen oog dicht doen. Onderzoekers laten nu weten op welk tijdstip je eigenlijk zou moeten stoppen met koffie drinken, om onverstoord te kunnen slapen. 

In een studie van het Sleep Disorders & Research Center deden ze hier onderzoek naar. Deelnemers kregen op verschillende momenten van de dag een dosis van 400 milligram cafeïne, wat gelijkstaat aan ongeveer 4 koppen koffie. Maar niet alle deelnemers kregen cafeïne, sommigen kregen een placebo. De deelnemers gingen op een voor hun normale tijd slapen.

Advertentie

Onderzoeksresultaten
Uit dit onderzoek is gebleken dat cafeïne wel degelijk veel effect heeft op de nachtrust. Deelnemers die een halfuurtje voor het slapen cafeïne innamen, gaven aan dat hun nachtrust flink verstoord was. Maar ook deelnemers die 6 uur voor het slapen gaan cafeïne innamen, hadden last van enkele verstoring van hun nachtrust. Het gaat hierbij om een verminderde slaaphoeveelheid van 1 uur.

Op basis van dit onderzoek heeft het Sleep Disorders & Research Center een aantal adviezen opgesteld. 

1. Neem je laatste kop koffie om 2 uur ’s middags
Het verschilt per persoon hoe snel je lichaam cafeïne verwerkt, maar dat cafeïne lang in je lichaam rond blijft hangen, is een feit. Als je zeker wilt zijn dat cafeïne helemaal geen invloed heeft op je nachtrust, kun je het beste alleen ’s ochtends en in de vroege middag koffie drinken.

2. Drink maximaal 4 koppen koffie per dag
Niet meer dan 400 milligram per dag drinken, dus ongeveer 4 koppen, is ook iets wat door het Voedingscentrum wordt aangeraden. Wil je toch meer koffie drinken? Stap dan over naar cafeïnevrije koffie.

3. Laat een genetische analyse uitvoeren
Als je echt last hebt van een slechte nachtrust, kun je een genetische analyse laten uitvoeren. Zo kom je erachter of je een snel of traag metabolisme hebt en krijg je persoonlijk advies.

Last van slapeloosheid? Dokter Rutger geeft advies.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: European journal of neurology. Beeld: iStock

Libelle’s grote maanhoroscoop: álles over liefde en relaties

maanhoroscoop-libelle-liefde-relaties

Premium

Naast een zonneteken hebben we allemaal ook een maanteken. De maan belicht vooral de emotionele kant van ons leven en karakter.

Welk maanteken ben ik?

Binnen de astrologie kennen de meesten van ons wel hun zonneteken. We zijn een Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman of Vissen omdat de zon op onze geboortedag in dat dierenriemteken stond. Om meer te leren over onze emotionele kant is het belangrijk om te weten in welk teken de maa

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien