Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Tintelt je mond na het eten van een stukje meloen of ananas? Dít kan de reden zijn

Heb je ooit op een stukje verse perzik, meloen of ananas gebeten, waarna je mond begon te tintelen en je lippen opzwollen? Don’t worry, je bent niet de enige. Dít zou de oorzaak kunnen zijn. 

Die tintelende mond wordt ook wel het oraal allergie syndroom (AOS) genoemd. Na het eten van bepaalde voedingsproducten krijg je dan een tintelend gevoel aan de lippen, de tong en het tandvlees. Dit is meestal het geval bij het eten van rauwe vruchten, groenten of noten.

Advertentie

Immuunsysteem
Meestal wordt dit tintelende gevoel tijdens het eten erger tijdens het pollenseizoen. Als je sowieso vaak last hebt van hooikoorts of andere allergieën voor berken, gras of pollen dan is het risico op AOS groter. Dat komt doordat jouw immuunsysteem het verschil tussen pollen en de eiwitten in rauwe vruchten, groenten of noten niet kan zien.

Allergische aanval
Naast jeuk, tinteling of zwelling rondom je lippen, mond en tong kan AOS ook zorgen voor niezen, verstopte neus, netelroos, duizeligheid of diarree. Deze symptomen zijn redelijk mild en verschijnen vaak direct na het eten en de reacties houden maximaal een uur aan. In sommige gevallen kan de allergie ervoor zorgen dat je kortademig of benauwd in de keel wordt of een allergische aanval krijgt. In dit geval kun je het beste 112 bellen.

Bevroren
Ook al heb je weleens last van een tintelende mond na het eten van deze vruchten, wees niet bang om ze te eten. Pas alleen extra goed op tijdens het pollenseizoen. Ben je allergisch, maar wel dol op dat bepaalde stuk fruit? Vries het fruit dan in en eet de vrucht bevroren. Dit kan ervoor zorgen dat je minder irritaties ervaart. Als je nooit problemen hebt gehad, is het niet nodig om deze fruitsoorten te vermijden. Maar vergeet niet dat een allergie zomaar kan ontstaan, dus wees altijd voorzichtig als je de symptomen ervaart.

BEKIJK OOK: Snel en simpel zo snijd je een watermeloen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Popsugar. Beeld: iStock

Maartje en de meisjes – deel 22: Jochem neemt niet op

maartje

Premium

Maartje en Jochem zoeken naar een nieuwe weg in hun relatie met elkaar en met anderen. Zal Maartje het contact met Judith nieuw leven inblazen?

De hele week draaien Jochem en ik de B.V. HET GEZIN op de automatische piloot. Het is gezellig, we koken gezond en zelfs met de was ben ik aardig bij. Voor vanavond heb ik als verrassing een oppas geregeld, en neem ik Jochem mee naar een chique-de-friemel restaurant.

Vrijdagmiddag is het altijd een zoete inval bij ons. Kinderen lopen in en uit en omdat Suus weet dat het mijn vrije dag is, waait zij ook vaak nog even aan. [premium

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien