Evita: 10,- korting op geselecteerde voorstellingen

Zoek binnen:

Waarom je het toilet moet doorspoelen als je terugkomt van vakantie

Als je thuiskomt van vakantie, zijn naar het toilet gaan en een glas water drinken misschien the first things on your mind. Ho, stop: wacht even voordat je deze acties uitvoert.

Je weet misschien al dat je er goed aan doet om na je vakantie de kranen en douche minimaal 1 minuut te laten lopen, voordat je eruit drinkt of eronder stapt. Maar wist je ook al dat het slim is om bij thuiskomst het toilet eerst door te trekken?

Advertentie

In bovenstaande lifehack zie je hoe je je toilet weer lekker laat ruiken zónder luchtverfrisser.

Legionella
Als water lang stilstaat en warm wordt in de leidingen, wordt de kwaliteit minder. Het is dus niet vers meer. Maar erger: als het water oploopt tussen de 25 en 55 graden, kan een legionellabacterie zich er goed ontwikkelen. De kans is klein, maar je kunt die bacterie bijvoorbeeld onder een douche oplopen die 1 week niet gebruikt is, als je kleine waterdruppels inademt. En dan kun je flink ziek worden.

Van de badkraan tot en met de tuinslang
Nu ligt er in het toilet ook stilstaand water en kan de legionellabacterie zich daar dus net zo goed ontwikkelen. Met die wetenschap, klim je niet relaxed op de zetel. Begin dus met het doorspoelen van het toilet en ga vervolgens alle kranen af: vanaf de kranen die het dichtst bij de watermeter zitten tot en met de badkraan. Vergeet ook eventuele buitenkranen, de hogedrukreiniger en de tuinslag niet. Gooi daarbij ook de ramen open, zodat de boel even lekker kan doorwaaien. Better safe than sorry!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Libelle.be, Gezondheidsnet. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien