Mamma Mia! Ontvang tot € 20,- voordeel per kaart t/m 31 mei

Zoek binnen:

Tong verbrand? Dít kun je het beste doen om de pijn te verzachten

Help! Heb je je tong verbrand omdat je niet kon wachten met het eten van die overheerlijke pizza of het drinken van dat kopje hete thee? Dit is wat je kunt doen om binnen no-time weer van alle pijn verlost te zijn. 

Kijk ten eerste even hoe erg de wond is. Zelfs als ‘ie heel veel pijn doet, kan het uiteindelijk namelijk best meevallen. Dus wacht even met (verder)eten of drinken en ontspan.

Advertentie

Blaasjes
Ga na wat je voelt. Is het een scherpe steek of voel je al blaasjes in je mond ontstaan? “Vaak krijgen we bij het eten of drinken van warme voeding zoals pizza of thee te maken met oppervlakkige verbranding van het mondslijmvlies”, legt dr. Payam Daneshrad uit. “Als er een blaasje ontstaat, kun je die het beste intact houden.”

Verkoeling
Ren in ieder geval niet naar de vriezer om in alle haast een ijsblokje in je mond te stoppen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ijs het geneesproces juist kan tegengaan. Je kunt daarom beter kiezen voor verkoeling in vloeibare vorm. “Drink iets dat kan helpen tegen de pijn”, vertelt dr. Jason Abramowitz. Volgens hem is het belangrijk om je mond te hydrateren. “Water met wat zout gorgelen kan de plek kalmeren en vochtig houden.” Probeer dit bij verbranding twee keer per dag te herhalen.

Kauwen
De kans is groot dat je mond bij de eerste hap al verbrandt. Het beste is om daarna eerst even wat yoghurt te eten of wat melk te drinken. Dit werkt verkoelend en doet het minste zeer. Mocht je merken dat het kauwen niet echt pijn doet, ga dan voorzichtig weer verder met het eten van die overheerlijke pizza. Maar wel pas als ‘ie goed is afgekoeld natuurlijk!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well and Good. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien