Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Lekker schoon: om déze redenen wil je een tongschraper gebruiken

Een goede hygiëne is het halve werk, dat geldt ook voor je mond. Je kunt natuurlijk elke dag netjes 2 keer je tanden poetsen, stoken en flossen om het allemaal goed schoon te houden. Maar er is één ding waar je misschien nog wel veel meer aan hebt: een tongschraper. 

Wist je dat de gezondheid van je mond veel zegt over je algemene gezondheid?

Advertentie

Hygiëne in je mond

Als je last van bepaalde kwaaltjes hebt, is de kans groot dat deze als eerste ontdekt kunnen worden in je mond. Denk maar eens aan de plekjes of aften die je in je mond krijgt wanneer je weerstand laag is. Maar naast een schoon gebit, zijn ook gezond tandvlees én een schone tong belangrijk.

Wit laagje op de tong

Het komt wel eens voor dat je een wit laagje op je tong hebt, vooral op het achterste gedeelte hiervan. Dit laagje is niet heel fris, het bestaat namelijk uit eiwitten en etensresten waarop bacteriën leven. Het feit dat hier bacteriën op zitten, is niet heel erg. Maar het moeten er niet té veel zijn. Als het wel te veel wordt, dan zul je dit merken aan een slechte adem, aanslag op je tanden of zelfs een tongontsteking.

Tongschraper

Het schoonhouden van je tong is dus aardig belangrijk. Nu klinkt het misschien aantrekkelijk om voortaan na het tandenpoetsen nog even de borstel over je tong te halen, maar is lang niet altijd zo effectief als wanneer je dit met een tongschraper doet. Met zo’n schraper haal je namelijk in één keer al het vuil van je tong, terwijl je dit met een borstel slechts verplaatst.

Meer smaak

Het schoon schrapen van je tong is overigens zeker niet altijd een pretje. Je moet de schraper zo ver mogelijk achterop je tong zetten en het in een keer naar voren halen. Dat is niet een heel prettig gevoel, maar het zorgt er ook voor dat je waarschijnlijk een kokhalsreflex krijgt. Toch is het even doorbijten, want het is zeker effectief. Je zult een betere adem hebben, maar uiteindelijk zelfs ook meer proeven. Dat komt omdat de smaakpupillen beter hun werk kunnen doen zonder al dat vuil wat erop zat. Ideaal dus!

Meteen zo’n tongschraper aanschaffen? 

Zó vaak moet je je tandenborstel vervangen volgens de mondhygiënist:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien