Nieuw! Natuuragenda van Marjolein Bastin 2018

Fabel of feit: is een tosti ongezonder dan een boterham met ham en kaas?

Onze zelfbedachte borreltosti (zie video) is op elk feestje een hit. Maar ook een gewone tosti tijdens de lunch gaat er altijd goed in. Nu gaat er al jaren een hardnekkig gerucht rond dat een tosti met ham en kaas ongezonder zou zijn dan een dubbele boterham met ham en kaas. Onzin, toch?

Het is niet waar, zegt Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. “Een tosti bevat niet meer calorieën dan een dubbele boterham met ham en kaas. De voedingsstoffen blijven gelijk en het toasten verandert daar niets aan.”

Calorieën
Een tosti bevat ongeveer 459 calorieën en 13,6 gram verzadigd vet. We gaan dan uit van 2 witte boterhammen met halvarine, 2 plakken 48+ kaas en 1 plak ham. Als je die koud eet, zonder te toasten, eet je net zoveel calorieën.

Sausje erbij?
Maar – en nu komt het addertje onder het gras vandaan – als je (zoals veel mensen) bij je tosti een klodder ketchup, mayo of curry neemt, loopt het aantal calorieën natuurlijk op. Kun je niet zonder je sausje? Dan is ketchup de beste keuze volgens het Voedingscentrum.

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets is voedings- en gezondheidsexpert van het Voedingscentrum.

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

LEES OOK:

Bron: Voedingscentrum, Gezondheidsnet. Beeld: Istock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien