We Will Rock You de musical: nu tot 50% korting!

Zoek binnen:

Waarom je last kunt hebben van trillende spieren na het sporten

Heb je na het sporten weleens last van een trillende spier, bijvoorbeeld in je arm, been of ooglid? En dat terwijl je zelf je spieren niet aanspant? Grote kans dat je last hebt van fasciculaties.

Fasciculaties zijn kleine samentrekkingen van 1 specifieke spier. Je kunt fasciculaties zien en voelen. Ze ontstaan door een ontregeling van de zenuwcellen in het ruggenmerg. Dat klinkt ernstig, maar dat is het in de meeste gevallen niet. Fasciculaties zijn vaak onschuldig. Het is hoogstens een beetje irritant, vooral wanneer je last hebt van een trillend ooglid. Een derde van de Nederlanders heeft weleens fasciculaties. Ze komen het vaakst voor in de kuitspieren na intens sporten.

Klachten verhelpen
Fasciculaties kunnen erop wijzen dat je te intensief sport. Wil je de klachten verminderen, dan is het dus slim om wat dat betreft rustiger aan te doen. Ook zou het slikken van vitamine E-supplementen de klachten verminderen, maar hier is nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

Advertentie

Wanneer naar de dokter?
Heb je nou veel last van fasciculaties en zijn jouw klachten erger dan ‘een beetje irritant’? Lig je er ’s nachts bijvoorbeeld wakker van? Dan zou het kunnen wijzen op de spierziekte ALS, waarbij de aansturing van de spieren uitvalt. Daarom is het verstandig om, wanneer je vaak last hebt van fasciculaties, een bezoek aan de huisarts te brengen.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Womens Health. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien