Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Psycholoog Petra legt uit hoe je iemand kunt troosten zonder aanraking

Corona brengt veel verdriet met zich mee. Als je iemand wilt troosten, is je eerste reactie een arm om de verdrietige persoon in kwestie heenslaan. In deze tijd kan dat soms niet. Psycholoog Petra van der Heiden legt uit hoe je iemand kan troosten zonder aanraking.

Volgens Petra is iemand vasthouden de meest krachtige vorm van troosten. “Het roept fijne gevoelens op: van je veilig voelen en ‘samen zijn’. Zeker als je iemand bent, of iemand troost, die ‘weinig woorden’ heeft, is de omhelzing heel belangrijk. Deze tijd van corona en afstand is dan ook heel moeilijk voor veel mensen.”

Advertentie

Dat we iemand niet kunnen aanraken, wil natuurlijk niet zeggen dat we er niet voor iemand kunnen zijn. Het emotioneel aanwezig zijn bij de ander is hier de sleutel. Dit kan volgens de psycholoog zowel online als op anderhalve meter afstand. Als je zo’n gesprek online voert, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je dit in een rustige omgeving doet waar je niet wordt gestoord.

Troosten bij eenzaamheid

Als iemand zich eenzaam voelt, helpt het om te luisteren en proberen te voelen wat de ander voelt. “Laat dat dan zien, door je uitdrukking, je lichaamshouding of misschien met een paar woorden. Het doet iets met je om jouw dierbare pijn te zien hebben of eenzaam te zien”, legt Petra uit. “Voor die ander is het heel belangrijk om dat terug te krijgen. Dan voelt iemand zich gezien, gehoord en komt daarmee uit een isolement van nare gevoelens of eenzaamheid.”

Wat je volgens haar niet moet doen, is iemand uit zijn of haar verdriet praten. Zeg geen dingen als: ‘kom op, er zijn ook leuke dingen in het leven,’ of ‘kijk eens wat je wél hebt’. “Ook al is de bedoeling goed, het heeft als effect dat iemand het gevoel krijgt zich niet zo te mógen voelen of dat iemand zich zou aanstellen. En dat wil je niet.”

Omgaan met liefdesverdriet

Als je in tijden van corona liefdesverdriet hebt, komt dat extra hard binnen. Normaal gesproken zou je extra vaak je familie of vrienden opzoeken, maar nu gaat dat niet. Als de avondklok eenmaal ingaat, zit je hierdoor misschien wel in je eentje thuis. Petra schreef een boek over liefdesverdriet en kan dan ook goed adviseren over hoe je hier het beste mee kan omgaan. “Liefdesverdriet is ingewikkeld en vraagt per emotie een andere reactie van je als je iemand wilt bijstaan in dit proces. Is je vriend of vriendin witheet kwaad, dan heeft hij of zij iets anders nodig dan wanneer er verdriet of angst is.”

Volgens Petra is het belangrijk om te onthouden dat iedereen liefdesverdriet anders beleeft. “Houd in de gaten dat je niet je eigen oordelen op de ander ‘plakt’ als hij of zij het verhaal bij je doet. Het gaat er niet om wat jij zou doen, maar wat de ander nodig heeft. Geef ruimte aan de ander en ben er voor de ander, maar wees geen betweter.”

Tot slot kan het helpen om wat vaker van je zelf te laten horen, in welke situatie dan ook. Facetime, bel of stuur een kaartje. “Geef niet zomaar op als de ander niet opneemt. Het kan dan namelijk gebeuren dat de ander ten onrechte denkt ‘uit het oog, uit het hart’.”

Dokter Rutger legt uit waarom we aanraking zo missen in deze tijd:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty image

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

ZIEN: OG3NE-zangeres Shelley Vol is 25 kilo afgevallen met dít dieet

Aankomen in coronatijd: het komt zo vaak voor dat er een speciale term voor is bedacht, namelijk ‘coronakilo’s’. Iemand die totaal geen last heeft van coronakilo’s is OG3NE-zangeres Shelley Vol. Zij is namelijk 25 kilo afgevallen.

Shelley zou dit voor elkaar hebben gekregen met het Alizonne-dieet dat razend populair is onder BN’ers.

Advertentie

Shelley Vol is 25 kilo afgevallen

Shelley’s collega Samantha Steenwijk deelde in RTL Boulevard een kijkje achter de schermen bij Een Rondje Hazes, waar naast Samantha ook OG3NE optrad. Ze bracht Shelley in beeld, die ze daarna uitgebreid complimenteerde over haar nieuwe looks. “Wat is deze vrouw slank geworden. Het is niet normaal: 25 kilo. Waar zijn ze gebleven?” vroeg Samantha.

Alizonne-dieet

Volgens Samantha is Shelley altijd al aan het stoeien geweest met haar gewicht. Ze heeft haar ook gevraagd hoe het is gelukt om zoveel kilo’s te verliezen. Daarop kreeg ze het verlossende antwoord: het Alizonne-dieet. En dat dieet is bij BN’ers niet onbekend.

Zij deden het ook

Zo zouden Trijntje Oosterhuis, Shirma Rouse, Angela Groothuizen en Edsilia Rombley ook zweren bij het dieet. Ook zij verloren flink wat kilo’s met het afvalprogramma.

Het Alizonne-dieet is een eiwitdieet waarbij ook verschillende behandelingen komen kijken, bijvoorbeeld ultrasone therapie en bindweefselmassages.

Op Instagram deelt Shelley een kiekje waarop haar slanke figuur goed te zien is:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Shelley Vol (@shelleyog3neofficial)

In 2019 zag Shelley er zo uit:

Wel of niet ontbijten als je wil afvallen? Diëtiste Wendy heeft het antwoord

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Linda. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Een mooie herinnering delen? Stuur jouw foto in voor 'Uit de oude doos'

Die (mislukte) vakantie met vriendinnen, een oude foto van oma in klederdracht, je eerste auto of fiets of je vader met een sigaretje op een jaren zeventig-bank: oude foto’s roepen onmiddellijk allerlei (hilarische) herinneringen op.

Ook zo’n mooie of grappige herinnering delen in ‘Uit de oude doos’ in Libelle? Stuur hieronder een duidelijke foto of scan in van jouw oude foto en vertel ons het verhaal.

Advertentie

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Philip overgebracht naar ander ziekenhuis voor behandeling infectie en hartaandoening

Op 16 februari werd prins Philip (99) opgenomen in het ziekenhuis omdat hij zich niet lekker voelde en onwel was geworden. Nu meldt Buckingham Palace dat hij is overgebracht naar een ander ziekenhuis.

In een statement wordt gemeld dat Philip is overbracht naar het St. Bartholomew’s Hospital. Hier wordt hij verder behandeld.

Advertentie

Prins Philip naar ander ziekenhuis

Hoewel in berichtgeving rond zijn ziekenhuisopname nog werd gemeld dat het om een voorzorgsmaatregel ging, kwam al snel naar buiten dat prins Philip met een infectie kampt. Hij lag toen in het King Edward VII’s Hospital in Londen.

Hartaandoening

In het St. Bartholomew’s Hospital zal hij verder worden behandeld aan zijn infectie, maar zijn hartaandoening wordt daar ook getest en geobserveerd. Deze hartaandoening heeft de prins al langer. In 2011 werd hij behandeld voor een verstopte kransslagader, waarbij hij een stent geplaatst kreeg.

Heel de week nog in het ziekenhuis

In het statement van het Britse koningshuis wordt geschreven: “De Hertog van Edinburgh wordt van het King Edward VII’s Hospital overgebracht naar het St. Bartholomew’s Hospital. De Hertog is comfortabel en reageert goed op de behandeling, maar de verwachting is dat hij in ieder geval tot het einde van de week in het ziekenhuis zal verblijven.”

Dit is dé dag dat Queen Elizabeth II (94) gaat aftreden:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit is waarom je het beste nú de vlinderstruik kunt snoeien

De vlinderstruik (buddleja) is een prachtige struik waarvan de bloemen veel nectar geven. De vlinders zijn er dan ook dol op, want zij leven van dit zoete, eiwit,- en vitaminerijke goedje. Om ervoor te zorgen dat hij mooi en langdurig blijft bloeien, is het goed om deze struik in het voorjaar te snoeien.

Het is belangrijk om de struik te snoeien, omdat deze anders snel veroudert. Dan bloeit hij minder en wordt hij kaal vanbinnen. Door de struik te snoeien blijft hij mooi jong en bloeit hij prachtig van hoogzomer tot het vroege najaar.

Advertentie

Waarom nu?

Normaal gesproken snoei je de struik in het voorjaar. Maar nu het de laatste tijd zulk lekker weer is geweest, kriebelt het bij de meesten nú al om de tuin in te gaan. Het is wel belangrijk om de struik pas te snoeien als de ergste vorst voorbij is. Vlinderstruiken zijn namelijk veel minder bestand tegen vorst nádat je ze gesnoeid hebt. Bang dat het toch nog gaat vriezen? Je kunt ook een deel van je struiken al wél gaan snoeien, en een deel nog niet; dan krijg je ook meer spreiding de bloei.

Zó snoei je de struik

Het is het best om de struik te snoeien tot ongeveer 30-40 centimeter van de grond. Gebruik een snoeischaar met een platte onderkant en gebruik eventueel voor dikke takken een takkenschaar. Wees vooral niet bang om lekker wat weg te snoeien want een vlinderstruik loopt altijd weer uit!

En daarna…

Door de struik in het voorjaar goed te snoeien, zal hij prachtig gaan bloeien. Wil je er nou nóg meer van genieten? Dan kun je begin juni ook nog de toppen uit de scheuten van de struik knippen. Dit maakt de plant steviger en zorgt ervoor dat deze meer gaat vertakken, waardoor hij ook op meer plekken gaat bloeien. Het enige nadeel hiervan is dat de struik wel ietsje kleiner blijft (zo’n 2 meter in plaats van 2,5 of á 3 meter).

Ook kun je in de nazomer (augustus/oktober) dagelijks de uitgebloeide bloemen wegknippen om de struik te stimuleren steeds nieuwe bloemknoppen aan te blijven maken. Hierdoor kun je nóg langer van de struik blijven genieten: de bloemen blijven dan namelijk bloeien tot ín oktober.

Kortom

Een ideale planning ziet er dus zo uit:

  • Voorjaar (maart/april): Snoei de vlinderstruik tot ongeveer 30-40 centimeter van de grond.
  • Begin juni: Knip de toppen uit de scheuten van de vlinderstruik.
  • Nazomer (augustus/oktober): Knip de uitgebloeide bloemen weg, zodat je nóg langer van de struik kan genieten.

Graag even zien hoe dat moet? Bekijk dan deze video:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Vlinderstichting, VT Wonen. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien