Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Waarom je juist in de winter niet extra lang moet uitslapen

Het zijn de donkere dagen rond de jaarwisseling die vaak het zwaarst gevonden worden. Je staat op in het donker en komt thuis in het donker. 

Tijd voor een winterslaap dus. Maar dat is nou juist wat je níet moet doen volgens onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania. Zeker wat langer uitslapen is geen goed idee.

Advertentie

Ritme
De slaap aan het begin van de nacht is dieper en werkt verkwikkend voor je hersenen. De onderzoekers raden daarom aan eerder naar bed te gaan in plaats van uit te slapen. Hierdoor maximaliseer je de tijd in deze herstellende slaapfase, wat ervoor zorgt dat je overdag minder vermoeid bent. De slaap aan het einde van de nacht heeft deze effecten minder. Je vermoeidheid zal dus niet aanzienlijk verminderen door een uurtje extra in de ochtend. Helaas… Want dat warme bed ligt nu eenmaal zo lekker als de wekker gaat.

Andere tips
Wat volgens de experts ook kan bijdragen aan een energieker gevoel tijdens de winter is:

  • Vaker naar buiten gaan, bijvoorbeeld om lekker te wandelen
  • Zo min mogelijk fastfood eten en juist kiezen voor fruit, groente en gezonde vetten
  • Leuke dingen plannen met je vrienden
  • Eventueel een vitamine D-supplement nemen

Wat is jouw ultieme tip voor een energieker gevoel tijdens de winter?

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 

Bron: Ouders van Nu. Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien