Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Waarom urenlang gamen ook goed kan zijn voor kinderen

Urenlang gamen zien ouders vaak als iets negatiefs. Teveel schermtijd is immers niet gezond: ze kunnen toch veel beter buitenspelen? Toch blijkt dat gamen helemaal niet zo slecht.

Gedragspsycholoog Geert Verheijen promoveerde onlangs op de sociale gevolgen van gamen. Aan RTL Nieuws licht hij zijn onderzoeksconclusies toe.

Advertentie

Gamen tegen eenzaamheid

Ten eerste zou gamen lang niet zo slecht voor kinderen zijn, omdat heel sociaal is. Als ouder zie je misschien hoe je kind in een donkere kamer alleen zit te gamen. Toch blijkt dat gamen zelfs eenzaamheid tegen kan gaan. Dit komt omdat kinderen juist vaak (online) samen spelen. Bijvoorbeeld competitief (tegen elkaar) of coöperatief (met elkaar). En ook competitief spelen kan een band versterken: “Wat mij opviel is dat wanneer vrienden zich positief gedroegen, bijvoorbeeld door complimenten te geven of elkaar te helpen tijdens het gamen, dit leidde tot een betere vriendschap. Dit was juist het geval bij een competitief spel”, aldus Geert Verheijen.

Vierkante ogen

Verheijen pleit zelfs dat je je als ouder niet zo druk moet maken over schermtijd. Maar die vierkante ogen dan? “Het aantal uren dat een kind gamet, is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Mits het spelen maar wordt afgewisseld met andere activiteiten. Het wordt pas problematisch als gamen het enige is dat een kind doet of wil doen”, vertelt de gedragspsycholoog.

Geen goed of slecht

Ook kan het gamen slechte gevolgen hebben, als het kind het gebruikt om te ontsnappen van de werkelijkheid, wanneer er bijvoorbeeld problemen in het gezinsleven spelen. Kortom: volgens Geert Verheijen is het te kort door de bocht om te zeggen dat gamen altijd slecht voor kinderen is. In bepaalde situaties kan het problematisch worden, maar gamen kan ook leerzaam zijn en eenzaamheid tegen gaan.

Wanneer en hoe vaak mogen je kinderen gamen? Gezinsvlogger Christien regelt het zo!

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Lees meer

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien