Voel je je vaak alleen? Zó ga je om met eenzaamheid in tijden van corona

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, worden we geadviseerd om met zo min mogelijk mensen in contact te komen en anders 1,5 meter afstand te houden. Hierdoor kun je je snel alleen voelen. Maar wat kun je het beste doen tegen eenzaamheid?
Je bent net nieuw in een stad, je vindt het nog niet prettig om bij anderen op bezoek te gaan of je hebt het gevoel dat je vrienden zich in een andere fase van hun leven bevinden: er zijn talloze redenen waarom mensen zich eenzaam kunnen voelen. Het overkomt iedereen weleens. Maar de moeilijkste vraag is dan: hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je ervoor dat je de strijd tegen eenzaamheid wint?
Invloed op je gezondheid
“Het is iets dat elk mens heeft meegemaakt of nog zal meemaken” , zegt huwelijks- en gezinstherapeut Lisa Bahar tegen Woman’s Day. Dat neemt niet weg dat chronische eenzaamheid ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Om ervoor te zorgen dat je die eenzaamheid de baas wordt, kun je de volgende dingen doen:
1. Maak een lijst met activiteiten die je zelf kunt doen
Het heeft vaak geen zin om die eenzaamheid op te lossen door jezelf met mensen te omringen. Deze oplossing is vaak maar van korte duur. “Zodra die persoon weggaat, ben je weer eenzaam”, legt Bahar uit. Maak in plaats daarvan een lijst met eenvoudige activiteiten die je leuk vindt en zou kunnen doen als je eenzaam bent. Zoals een puzzel, een spelletje op je telefoon, haken, een film kijken, schilderen of bakken. Als je je eenzaam voelt, kun je op dit lijstje kijken en iets leuks voor jezelf gaan doen.
2. Zoek activiteiten waarbij je alleen kunt zijn met andere mensen
Er bestaan verschillende groepen of evenementen waar je naartoe kan of aan mee kan doen, waardoor je nieuwe mensen leert kennen. Deze mensen zitten vaak in hetzelfde schuitje als jij en dat creëert gelijk een band. In tijden van corona kan dit soms wat lastiger zijn, maar er bestaan alsnog verschillende initiatieven. Zo kun je via UP! een paar keer per week meedoen aan een telefoongesprek. Er is altijd een gespreksleider en een onderwerp om over te praten.
3. Maak een lijst van de mensen bij wie je je fijn voelt
Is het glas bij die ene vriendin áltijd halfvol? Of kun je goed jezelf zijn bij je kind(eren)? Zoek deze mensen op of bel regelmatig met ze. Maak daarom een lijst met mensen op wie je kan rekenen in moeilijke tijden. Mocht je je eenzaam voelen, kun je deze lijst erbij pakken. Zo weet je dat altijd iemand kan bellen. Zo leun je niet altijd op één persoon. Doe je dat wel? Dan staat de relatie met die persoon onder druk en val je in een diep gat als diegene even geen tijd heeft. Zorg dat je in dat geval meerdere mensen kan bellen.
4. Probeer sociaal te zijn (ook al heb je daar geen zin in)
Breekt het zweet je alleen al uit bij de gedachten om nieuwe mensen te ontmoeten? Je bent niet de enige, want veel mensen vinden het eng om met onbekende mensen te praten. Maar eenzaamheid kan je het gevoel geven dat sociale interactie zinloos is. Je ziet alleen maar dingen die fout kunnen gaan. Probeer die negatieve gevoelens te ondermijnen en probeer juist positief over jezelf te denken. “‘Ik ben interessant, ik heb ook dingen te bieden, ik ben niet bang voor afwijzing’ zijn een paar goede voorbeelden”, zegt psycholoog Kate Balestrieri. Hoe vaker je dit denkt, hoe meer je erin gaat geloven.
5. Probeer iets goeds te doen
Een bijdrage leveren op een manier die goed aanvoelt, kan geweldig zijn tegen eenzaamheid. Ga vrijwilligerswerk doen of help iemand door één keer per dag de hond uit te laten of een boodschap te doen. De interacties kunnen helpen om positieve contacten op te bouwen met nieuwe mensen (of dieren). Zij zijn waarschijnlijk hartstikke blij met je hulp en zullen dus ook blij zijn je weer te zien. Bovendien leg je geen druk op de relatie met deze personen, omdat je niet per se vrienden met ze hoeft te worden.
6. Zoek een manier om te bewegen die je leuk vindt
Het gaat niet specifiek om lichaamsbeweging, maar meer om je lichaam bij het hele proces te betrekken. Wanneer je wandelen, fietsen, zeilen of suppen leuk vindt om te doen, kun je jezelf makkelijker motiveren iets te gaan ondernemen. Tijdens het bewegen liggen je gedachten niet meer bij eenzaamheid, maar bij de activiteit en wat het bewegen met je lichaam doet.
7. Overweeg om in therapie te gaan
Ook al ben je sceptisch over therapie, het kan je alsnog helpen bij eenzaamheid. Simpelweg omdat je wordt gehoord en gewaardeerd. Je hebt iemand om mee te praten. “Soms gaat het erom dat iemand naar je luistert”, zegt Bahar. “En dat is heel belangrijk.”
8. Neem een pauze op social media
Social media kan mensen bij elkaar brengen, maar het kan ook juist voor een gevoel van eenzaamheid zorgen. Dit wordt ook wel Fear of Missing Out (FOMO) genoemd. Uit onderzoek blijkt dat er wel degelijk een verband is tussen het gebruik van sociale media en gevoelens van depressie en eenzaamheid. Door een tijdje een pauze te nemen van Instagram en Facebook, kunnen deze gevoelens weer verdwijnen.
9. Ga naar buiten
De zon en frisse lucht kunnen wonderen doen voor je geestelijke gezondheid. Je lichaam maakt endorfine en serotonine aan en dit heeft een positief effect op je lichaam en geest. Probeer dan ook gelijk die negatieve gevoelens aan de kant te zetten en denk zoveel mogelijk aan de leuke dingen in het leven. Grote kans dat je je gelijk een stuk beter voelt.
10. Bedenk dat eenzaamheid tijdelijk is
Het is heel vervelend om je eenzaam te voelen, maar vergeet niet dat dat maar tijdelijk is. Als je je nu eenzaam voelt, wil dat niet zeggen dat je je voor altijd eenzaam zult voelen. Iedereen heeft iets te bieden in relaties. Er komt weer een tijd dat je het leuk vindt om eropuit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Het komt weer goed!
Je kunt jezelf ook helpen door juist andere eenzame mensen te helpen. En dat is makkelijker dan je denkt:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
lees ook
Bron: Women’s Day. Beeld: iStock