Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Voel je je vaak alleen? Zó ga je om met eenzaamheid in tijden van corona

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, worden we geadviseerd om met zo min mogelijk mensen in contact te komen en anders 1,5 meter afstand te houden. Hierdoor kun je je snel alleen voelen. Maar wat kun je het beste doen tegen eenzaamheid?

Je bent net nieuw in een stad, je vindt het nog niet prettig om bij anderen op bezoek te gaan of je hebt het gevoel dat je vrienden zich in een andere fase van hun leven bevinden: er zijn talloze redenen waarom mensen zich eenzaam kunnen voelen. Het overkomt iedereen weleens. Maar de moeilijkste vraag is dan: hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je ervoor dat je de strijd tegen eenzaamheid wint?

Advertentie

Invloed op je gezondheid

“Het is iets dat elk mens heeft meegemaakt of nog zal meemaken” , zegt huwelijks- en gezinstherapeut Lisa Bahar tegen Woman’s Day. Dat neemt niet weg dat chronische eenzaamheid ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Om ervoor te zorgen dat je die eenzaamheid de baas wordt, kun je de volgende dingen doen:

1. Maak een lijst met activiteiten die je zelf kunt doen

Het heeft vaak geen zin om die eenzaamheid op te lossen door jezelf met mensen te omringen. Deze oplossing is vaak maar van korte duur. “Zodra die persoon weggaat, ben je weer eenzaam”, legt Bahar uit. Maak in plaats daarvan een lijst met eenvoudige activiteiten die je leuk vindt en zou kunnen doen als je eenzaam bent. Zoals een puzzel, een spelletje op je telefoon, haken, een film kijken, schilderen of bakken. Als je je eenzaam voelt, kun je op dit lijstje kijken en iets leuks voor jezelf gaan doen.

2. Zoek activiteiten waarbij je alleen kunt zijn met andere mensen

Er bestaan verschillende groepen of evenementen waar je naartoe kan of aan mee kan doen, waardoor je nieuwe mensen leert kennen. Deze mensen zitten vaak in hetzelfde schuitje als jij en dat creëert gelijk een band. In tijden van corona kan dit soms wat lastiger zijn, maar er bestaan alsnog verschillende initiatieven. Zo kun je via UP! een paar keer per week meedoen aan een telefoongesprek. Er is altijd een gespreksleider en een onderwerp om over te praten.

3. Maak een lijst van de mensen bij wie je je fijn voelt

Is het glas bij die ene vriendin áltijd halfvol? Of kun je goed jezelf zijn bij je kind(eren)? Zoek deze mensen op of bel regelmatig met ze. Maak daarom een lijst met mensen op wie je kan rekenen in moeilijke tijden. Mocht je je eenzaam voelen, kun je deze lijst erbij pakken. Zo weet je dat altijd iemand kan bellen. Zo leun je niet altijd op één persoon. Doe je dat wel? Dan staat de relatie met die persoon onder druk en val je in een diep gat als diegene even geen tijd heeft. Zorg dat je in dat geval meerdere mensen kan bellen.

4. Probeer sociaal te zijn (ook al heb je daar geen zin in)

Breekt het zweet je alleen al uit bij de gedachten om nieuwe mensen te ontmoeten? Je bent niet de enige, want veel mensen vinden het eng om met onbekende mensen te praten. Maar eenzaamheid kan je het gevoel geven dat sociale interactie zinloos is. Je ziet alleen maar dingen die fout kunnen gaan. Probeer die negatieve gevoelens te ondermijnen en probeer juist positief over jezelf te denken. “‘Ik ben interessant, ik heb ook dingen te bieden, ik ben niet bang voor afwijzing’ zijn een paar goede voorbeelden”, zegt psycholoog Kate Balestrieri. Hoe vaker je dit denkt, hoe meer je erin gaat geloven.

5. Probeer iets goeds te doen

Een bijdrage leveren op een manier die goed aanvoelt, kan geweldig zijn tegen eenzaamheid. Ga vrijwilligerswerk doen of help iemand door één keer per dag de hond uit te laten of een boodschap te doen. De interacties kunnen helpen om positieve contacten op te bouwen met nieuwe mensen (of dieren). Zij zijn waarschijnlijk hartstikke blij met je hulp en zullen dus ook blij zijn je weer te zien. Bovendien leg je geen druk op de relatie met deze personen, omdat je niet per se vrienden met ze hoeft te worden.

6. Zoek een manier om te bewegen die je leuk vindt

Het gaat niet specifiek om lichaamsbeweging, maar meer om je lichaam bij het hele proces te betrekken. Wanneer je wandelen, fietsen, zeilen of suppen leuk vindt om te doen, kun je jezelf makkelijker motiveren iets te gaan ondernemen. Tijdens het bewegen liggen je gedachten niet meer bij eenzaamheid, maar bij de activiteit en wat het bewegen met je lichaam doet.

7. Overweeg om in therapie te gaan

Ook al ben je sceptisch over therapie, het kan je alsnog helpen bij eenzaamheid. Simpelweg omdat je wordt gehoord en gewaardeerd. Je hebt iemand om mee te praten. “Soms gaat het erom dat iemand naar je luistert”, zegt Bahar. “En dat is heel belangrijk.”

8. Neem een pauze op social media

Social media kan mensen bij elkaar brengen, maar het kan ook juist voor een gevoel van eenzaamheid zorgen. Dit wordt ook wel Fear of Missing Out (FOMO) genoemd. Uit onderzoek blijkt dat er wel degelijk een verband is tussen het gebruik van sociale media en gevoelens van depressie en eenzaamheid. Door een tijdje een pauze te nemen van Instagram en Facebook, kunnen deze gevoelens weer verdwijnen.

9. Ga naar buiten

De zon en frisse lucht kunnen wonderen doen voor je geestelijke gezondheid. Je lichaam maakt endorfine en serotonine aan en dit heeft een positief effect op je lichaam en geest. Probeer dan ook gelijk die negatieve gevoelens aan de kant te zetten en denk zoveel mogelijk aan de leuke dingen in het leven. Grote kans dat je je gelijk een stuk beter voelt.

10. Bedenk dat eenzaamheid tijdelijk is

Het is heel vervelend om je eenzaam te voelen, maar vergeet niet dat dat maar tijdelijk is. Als je je nu eenzaam voelt, wil dat niet zeggen dat je je voor altijd eenzaam zult voelen. Iedereen heeft iets te bieden in relaties. Er komt weer een tijd dat je het leuk vindt om eropuit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Het komt weer goed!

Je kunt jezelf ook helpen door juist andere eenzame mensen te helpen. En dat is makkelijker dan je denkt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women’s Day. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 4 ‘onschuldige’ slaapproblemen mag je niet negeren

Je wordt om het uur wakker of je hebt zelfs last van slapeloosheid: iedereen heeft weleens moeite met slapen. Als dit een paar keer in het jaar voorkomt is dat niet zo erg, maar wanneer je regelmatig last hebt van slaapproblemen moet je toch echt actie ondernemen.

Als je een van de volgende symptomen en signalen herkent, negeer ze dan niet en schakel de hulp in van een expert. Deze slaapproblemen zijn misschien minder onschuldig als ze lijken…

Advertentie

1. Je slaapt nooit aan een stuk door

Meestal komt dit dan door geluiden die je wakker maken, bijvoorbeeld wanneer je partner snurkt, midden in de nacht naar het toilet gaat of je buren die een feestje geven. Maar wanneer je regelmatig uit jezelf wakker wordt, zonder dat hier een logische reden voor is, is het verstandig om eens langs de huisarts te gaan. Dit kan namelijk duiden op slaapapneu.

Wanneer je last hebt van slaapapneu maken je hersenen je wakker, omdat je niet normaal ademt. Je schrikt dan eigenlijk gewoon even wakker, zodat je ademhalingsspieren ontspannen en weer goed gaat ademen. Daarna val snel weer in slaap. Wanneer dit ervoor zorgt dat je niet uitgerust wakker wordt, is het echt verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts om te checken of je slaapapneu hebt en hoe dit het beste behandeld kan worden.

2. Je staat op met hoofdpijn

Wanneer je wakker wordt met hoofdpijn kan het zijn dat je last hebt van het zogenaamde ‘syndroom van de bovenste luchtwegweerstand’. Dit lijkt op slaapapneu, maar dan een mildere vorm. Wanneer je hier last van hebt, adem je niet goed in en uit en kan je lichaam de kooldioxide niet goed kwijt. Dit gas blijft dan in je lichaam hangen waardoor je hoofdpijn krijgt.

Het kan helpen om de dekens niet te ver over je hoofd te trekken voordat je in slaap valt. Zo zorg je ervoor dat je longen voldoende frisse lucht kunnen in- en uitademen, waardoor je geen hoofdpijn krijgt. Wanneer dit niet helpt is het toch verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts en je slaapproblemen te bespreken.

3. Knarsetanden

Knarsetanden is vaak een gevolg van stress. Je wordt dan ’s nachts gedeeltelijk wakker van de stress, waardoor je verkrampt en begint met knarsetanden. Het lijkt onschuldig, maar dit kan nare gevolgen hebben voor zowel je nachtrust als je gebit. Word je ’s ochtends regelmatig wakker met een pijnlijke kaak of zere tanden? Ga dan langs de tandarts. Je krijgt dan waarschijnlijk een splint, dit is een soort bitje dat wordt aangemeten. Het zorgt ervoor dat je kaak niet gespannen raakt en je tanden beschermd blijven.

4. Je weet ‘s ochtends niks meer

Krijg je ’s ochtends van je partner te horen dat je je die nacht raar hebt gedragen? Neem dit dan serieus, zeker wanneer er geen logische reden voor is. Heb je bijvoorbeeld geen alcohol op? Dan kan dit gedrag kan duiden op parasomnia. Dit kan namelijk een gevaar zijn voor jezelf, maar ook voor anderen. Je kunt bijvoorbeeld gaan slaapwandelen of zelfs gaan slaaprijden. Leg aan je huisarts uit wat jij ’s nachts uitspookt, desnoods met hulp van je partner.

Dokter Rutger geeft 5 tips tegen slapeloosheid:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Sleepfoundation.org. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: vrouw Daley Blind onthult naam dochtertje en Claudia de Breij met een snor

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Dit keer in Sterren Scrollen: De vrouw van Daley Blind deelt de bijzondere naam van hun pasgeboren dochter en Claudia de Breij heeft een snor.

Advertentie

Patrick Martens

Hoera! Visagiste Nikkie de Jager is vandaag jarig en mag 27 kaarsjes uitblazen. Om dat te vieren deelt Patrick Martens een schattig kiekje van de twee Wie is de mol?-vrienden.

Miss Montreal

Sanne Hans is in de oude fotoalbums gedoken en deelt een grappig kiekje van haar allereerste clubtour. “Piepklein waren we hier”, schrijft ze.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Miss Montreal (@missmontreal_)

Candy-Rae Fleur

Daley Blind en zijn vrouw Candy-Rae Fleur zijn begin februari voor de tweede keer ouders geworden. Precies een maand na de geboorte maken ze de naam van het kleine meisje bekend: Lemae Lourdes. Ook plaatst Candy Rae een lief kiekje.

Claudia de Breij

Net als de rest van Nederland is ook Claudia al héél lang niet naar de kapper geweest. Ze heeft zelfs een snor gekregen… op Instagram deelt ze het resultaat. Zelf is ze best tevreden. “Toch heb ik echt een goed hoofd voor een snor”, schrijft ze.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Claudia de Breij (@claudiadebreij)

Gerard Joling

Ook Gerard kan het niet laten een grapje te maken over de kappers die woensdag eindelijk weer open mogen en deelt een kiekje van zijn lange haren. Hij lijkt Pippi Langkous wel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gerard Joling (@gerard_joling)

Jochem Myjer

Jochem kan niet wachten totdat alles weer kan en deelt een lijstje met dingen waar hij het meest naar verlangt. Zo wil hij dolgraag weer met vrienden, familie en collega’s knuffelen, naar een voetbalwedstrijd, popconcert of theater en naar de kroeg.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jochem Myjer (@jochemmyjer)

Richard Groenendijk stuurde zijn grote liefde tien keer weg:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 3 sterrenbeelden vermijden discussies

Hoewel genoeg sterrenbeelden juist op zoek zijn naar confrontatie, trekken deze sterrenbeelden zich liever terug. Ze hebben namelijk een hekel aan discussies

Veel mensen vinden het lastig om niet in discussie te gaan als een ander het bloed onder zijn of haar nagels vandaan haalt. Toch blijven deze sterrenbeelden de rust zelve:

Advertentie

Stier

Stieren hebben graag gelijk en geven niet graag iemand anders gelijk. Dit doen ze alleen om ruzies te voorkomen. In sommige situaties zouden ze een discussie gegarandeerd winnen, maar toch heeft de Stier hier vaak geen zin in. Dit heeft te maken met hun gevoelige karakter. Ze proberen het altijd voor iedereen goed te doen.

Weegschaal

Een Weegschaal houdt niet van argumenten en dus is de kans groot dat ze het niet wint tijdens een discussie. Daarom probeert ze ze maar gewoon te vermijden. Weegschalen zijn vaak erg emotioneel. Ze zijn bang dat hun argumenten dat de ander een argument als afwijzing of belediging wordt opgevat en durft daarom haar eigen mening niet uiten.

Steenbok

Steenbokken vinden discussies tijdverspilling. Ze zijn behoorlijk eigenwijs en geven zich niet zo snel over, waardoor ze geen zin hebben met anderen in discussie te gaan. Zo’n woordenwisseling kan al gauw úren duren en daar zit niemand op te wachten. Bovendien hebben andere mensen hierdoor ook zelden zin om met dit sterrenbeeld in discussie te gaan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Jill was prostituee: “Ik zat zo diep verwikkeld in die aparte wereld, dat ik de realiteit niet meer zag"

Jill (41) werkte prostituee en bracht als escort ruim een jaar door in de harem van een rijke prins in Brunei. “Ik ontdekte een rood lampje achter de spiegel. Ik  werd paranoïde van het idee dat ik altijd en overal werd bespied.”

“De functie stond duidelijk omschreven in het contract: escort, prostituee dus. Maar in mijn fantasie ging ik een spannend avontuur tegemoet: ik zou bakken met geld verdienen en prins Jefri zou ook echt mijn prins op het witte paard zijn. Met die gedachte stapte ik op het vliegtuig.”

Advertentie

Jill (41) was, op 18-jarige leeftijd, op weg naar Brunei, een klein oliestaatje in Zuidoost-Azië. Ze werkte al een paar maanden als escort in haar thuisland Amerika toen ze werd benaderd voor een klus bij prins Jefri Bolkiah, de jongste broer van de sultan van Brunei, één van de de rijkste mannen ter wereld. Salaris: een kleine 10.000 euro per week. Verblind door het grote geld en vol drang naar avontuur, ging Jill erheen: “Prins Jefri stond bekend als een enorme playboy. Ik was nieuwsgierig naar hem.”

Groot paleis

Bij aankomst in Brunei leek ze in een sprookje te zijn beland. “Er stond een Mercedes met chauffeur en geblindeerde ramen voor me klaar op het vliegveld”, vertelt ze. “Ik werd naar een ontzettend groot paleis gereden, met verschillende zwembaden en tennisbanen. Het was heel indrukwekkend. Ik verbleef, met een ander meisje, in één van de gastenverblijven. Diezelfde avond ontmoette ik de prins voor het eerst. Alle meisjes die waren ingehuurd om de prins te plezieren – we waren zeker met z’n veertig meiden – werden naar een feestzaal gebracht; het terrein was zo groot dat we in golfkarretjes naar de zaal toe werden gereden. We dronken champagne en wachtten op de prins. Toen hij binnenkwam, keek iedereen om. Hij was knap en charismatisch. Toen hij zich aan me voorstelde, vond ik hem erg beleefd. Maar ook arrogant: hij was het gewend dat hij het middelpunt van de belangstelling was en genoot daarvan.”

Slaapkamer

Dat prins Jefri meer wilde dan alleen een leuk feestje organiseren, daar kwam Jill snel achter. “Op een ochtend werd er op mijn deur geklopt: één van de butlers van de prins vertelde me dat ik me zo snel mogelijk moest klaarmaken. Ik werd naar een kantoor gereden, waar ik in een kamer moest wachten. De deur werd op slot gedaan, zodat ik opgesloten zat. Ik vond het vervelend, maar ik raakte niet in paniek. Na urenlang wachten kwam de prins binnen, die een zijdeur van het kantoor opende. Verrassing: er zat een grote slaapkamer achter. Terwijl hij mij uitkleedde, schakelde ik mijn gevoel uit. Prins Jefri gebruikte geen condoom. Toch liet ik hem zijn gang gaan: het was net alsof ik geen stem had. Ik vind het moeilijk om hieraan terug te denken: dat ik niet voor mezelf opkwam. Ik wilde alleen maar de prins gelukkig maken.”

Seksverslaafd

Alle vrouwen in de harem vochten om de aandacht van de prins. “Ik werd helemaal meegezogen in dat spel”, blikt Jill terug. “Prins Jefri manipuleerde ons. Hij was duidelijk seksverslaafd en koos iedere dag één of meerdere vrouwen uit met wie hij sex had. Als hij je een avond had gekozen, flirtte hij soms een dag later expres met iemand anders en negeerde hij jou. Zo voedde hij de onderlinge strijd tussen ons. Ik vond het hard en gemeen, maar ik zat zo diep verwikkeld in die aparte wereld, dat ik de realiteit niet meer zag. Ik dacht dat ik verliefd was op de prins.”

Prostituee of prinses

Jill heeft niet alleen het bed gedeeld met de prins, maar ook met zijn broer: de sultan. “Op een dag werd ik in een helikopter naar een enorm luxe suite in Kuala Lumpur gevlogen. Ik had verwacht dat prins Jefri zou binnenkomen, maar het was de sultan. Ik herkende hem van de bankbiljetten van Brunei.” Ook door prins Jefri werd Jill steeds vaker uitgekozen: ze mocht mee op luxe zakenreisjes en shoppingstripjes, waarbij ze werd overladen met designerkleding en juwelen van honderdduizenden euro’s. “Soms voelde ik me zijn vriendin. Ik bracht weleens een hele nacht met hem door. Ik voelde me een prinses.”

Jaloezie

Haar populariteit bij de prins zorgde voor jaloezie bij de andere vrouwen. “Ze roddelden over me of negeerden me compleet. Ik begon het leven steeds zwaarder te vinden in de harem. De druppel was toen ik ontdekte dat we stiekem werden gefilmd. Toen de spiegel in mijn badkamer los was gaan zitten, ontdekte ik daarachter een rood lampje. Ik werd paranoïde van het idee dat ik altijd en overal werd bespied. Uiteindelijk kon ik er niet meer tegen, heb ik mijn spullen gepakt en ben ik naar huis gegaan, met koffers vol kleding en sieraden. Eenmaal thuis ben ik uit de prostitutie gestapt: ik ben gaan studeren en schrijfster geworden. En inmiddels ben ik getrouwd en hebben mijn man en ik een zoontje uit Ethiopië geadopteerd. Nu vind ik geld en avontuur helemaal niet meer belangrijk: mijn man en zoontje zijn alles voor me.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Helene van Santen. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien