Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Voel je je vaak alleen? Zó ga je om met eenzaamheid in tijden van corona

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, worden we geadviseerd om met zo min mogelijk mensen in contact te komen en anders 1,5 meter afstand te houden. Hierdoor kun je je snel alleen voelen. Maar wat kun je het beste doen tegen eenzaamheid?

Je bent net nieuw in een stad, je vindt het nog niet prettig om bij anderen op bezoek te gaan of je hebt het gevoel dat je vrienden zich in een andere fase van hun leven bevinden: er zijn talloze redenen waarom mensen zich eenzaam kunnen voelen. Het overkomt iedereen weleens. Maar de moeilijkste vraag is dan: hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je ervoor dat je de strijd tegen eenzaamheid wint?

Advertentie

Invloed op je gezondheid

“Het is iets dat elk mens heeft meegemaakt of nog zal meemaken” , zegt huwelijks- en gezinstherapeut Lisa Bahar tegen Woman’s Day. Dat neemt niet weg dat chronische eenzaamheid ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Om ervoor te zorgen dat je die eenzaamheid de baas wordt, kun je de volgende dingen doen:

1. Maak een lijst met activiteiten die je zelf kunt doen

Het heeft vaak geen zin om die eenzaamheid op te lossen door jezelf met mensen te omringen. Deze oplossing is vaak maar van korte duur. “Zodra die persoon weggaat, ben je weer eenzaam”, legt Bahar uit. Maak in plaats daarvan een lijst met eenvoudige activiteiten die je leuk vindt en zou kunnen doen als je eenzaam bent. Zoals een puzzel, een spelletje op je telefoon, haken, een film kijken, schilderen of bakken. Als je je eenzaam voelt, kun je op dit lijstje kijken en iets leuks voor jezelf gaan doen.

2. Zoek activiteiten waarbij je alleen kunt zijn met andere mensen

Er bestaan verschillende groepen of evenementen waar je naartoe kan of aan mee kan doen, waardoor je nieuwe mensen leert kennen. Deze mensen zitten vaak in hetzelfde schuitje als jij en dat creëert gelijk een band. In tijden van corona kan dit soms wat lastiger zijn, maar er bestaan alsnog verschillende initiatieven. Zo kun je via UP! een paar keer per week meedoen aan een telefoongesprek. Er is altijd een gespreksleider en een onderwerp om over te praten.

3. Maak een lijst van de mensen bij wie je je fijn voelt

Is het glas bij die ene vriendin áltijd halfvol? Of kun je goed jezelf zijn bij je kind(eren)? Zoek deze mensen op of bel regelmatig met ze. Maak daarom een lijst met mensen op wie je kan rekenen in moeilijke tijden. Mocht je je eenzaam voelen, kun je deze lijst erbij pakken. Zo weet je dat altijd iemand kan bellen. Zo leun je niet altijd op één persoon. Doe je dat wel? Dan staat de relatie met die persoon onder druk en val je in een diep gat als diegene even geen tijd heeft. Zorg dat je in dat geval meerdere mensen kan bellen.

4. Probeer sociaal te zijn (ook al heb je daar geen zin in)

Breekt het zweet je alleen al uit bij de gedachten om nieuwe mensen te ontmoeten? Je bent niet de enige, want veel mensen vinden het eng om met onbekende mensen te praten. Maar eenzaamheid kan je het gevoel geven dat sociale interactie zinloos is. Je ziet alleen maar dingen die fout kunnen gaan. Probeer die negatieve gevoelens te ondermijnen en probeer juist positief over jezelf te denken. “‘Ik ben interessant, ik heb ook dingen te bieden, ik ben niet bang voor afwijzing’ zijn een paar goede voorbeelden”, zegt psycholoog Kate Balestrieri. Hoe vaker je dit denkt, hoe meer je erin gaat geloven.

5. Probeer iets goeds te doen

Een bijdrage leveren op een manier die goed aanvoelt, kan geweldig zijn tegen eenzaamheid. Ga vrijwilligerswerk doen of help iemand door één keer per dag de hond uit te laten of een boodschap te doen. De interacties kunnen helpen om positieve contacten op te bouwen met nieuwe mensen (of dieren). Zij zijn waarschijnlijk hartstikke blij met je hulp en zullen dus ook blij zijn je weer te zien. Bovendien leg je geen druk op de relatie met deze personen, omdat je niet per se vrienden met ze hoeft te worden.

6. Zoek een manier om te bewegen die je leuk vindt

Het gaat niet specifiek om lichaamsbeweging, maar meer om je lichaam bij het hele proces te betrekken. Wanneer je wandelen, fietsen, zeilen of suppen leuk vindt om te doen, kun je jezelf makkelijker motiveren iets te gaan ondernemen. Tijdens het bewegen liggen je gedachten niet meer bij eenzaamheid, maar bij de activiteit en wat het bewegen met je lichaam doet.

7. Overweeg om in therapie te gaan

Ook al ben je sceptisch over therapie, het kan je alsnog helpen bij eenzaamheid. Simpelweg omdat je wordt gehoord en gewaardeerd. Je hebt iemand om mee te praten. “Soms gaat het erom dat iemand naar je luistert”, zegt Bahar. “En dat is heel belangrijk.”

8. Neem een pauze op social media

Social media kan mensen bij elkaar brengen, maar het kan ook juist voor een gevoel van eenzaamheid zorgen. Dit wordt ook wel Fear of Missing Out (FOMO) genoemd. Uit onderzoek blijkt dat er wel degelijk een verband is tussen het gebruik van sociale media en gevoelens van depressie en eenzaamheid. Door een tijdje een pauze te nemen van Instagram en Facebook, kunnen deze gevoelens weer verdwijnen.

9. Ga naar buiten

De zon en frisse lucht kunnen wonderen doen voor je geestelijke gezondheid. Je lichaam maakt endorfine en serotonine aan en dit heeft een positief effect op je lichaam en geest. Probeer dan ook gelijk die negatieve gevoelens aan de kant te zetten en denk zoveel mogelijk aan de leuke dingen in het leven. Grote kans dat je je gelijk een stuk beter voelt.

10. Bedenk dat eenzaamheid tijdelijk is

Het is heel vervelend om je eenzaam te voelen, maar vergeet niet dat dat maar tijdelijk is. Als je je nu eenzaam voelt, wil dat niet zeggen dat je je voor altijd eenzaam zult voelen. Iedereen heeft iets te bieden in relaties. Er komt weer een tijd dat je het leuk vindt om eropuit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Het komt weer goed!

Je kunt jezelf ook helpen door juist andere eenzame mensen te helpen. En dat is makkelijker dan je denkt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women’s Day. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Laat je inspireren: 6 ideeën voor een ontdekkingsreis in de Gelderse streken

Als we iets hebben geleerd van de pandemie, is het wel dat je Nederland niet uit hoeft om een vakantiegevoel te krijgen. Met deze tips wil je er meteen op uit om de veelzijdigheid van de Gelderse streken te ontdekken.

Libelle samen met Gelderse streken

Advertentie

Park Sonsbeek

Het Arnhemse stadspark Sonsbeek is een geliefde plek onder de inwoners van de stad. Het groene, heuvelachtige landschap is de perfecte locatie voor een stevige wandeling of een picknick op het gras. Boven op de zogenoemde Hartjesberg staat Stadsvilla Sonsbeek: een monumentaal pand dat in 1744 werd gebouwd en sinds 2000 is omgetoverd tot locatie voor speciale gelegenheden en horecagelegenheid. Bestel een lekker hapje en drankje in het Grand Café of geniet van een borrel op het terras.

Burgers’ Zoo

Ga op wereldreis in Burgers’ Zoo en ontdek de meest uitlopende natuurgebieden: van de savanne van Oost-Afrika tot het tropische koraalrif van het Indo-Pacifische gebied. Tijdens deze avontuurlijke expeditie kom je de meest diverse dieren tegen. Bewonder het wildlife in de Safari, sta oog in oog met haaien en pijlstaartroggen in het aquarium en ontdek het verblijf van de chimpansees. Zin in een avontuurlijke ontdekkingsreis? Reserveer je bezoek.

Burgers' Zoo

Molenbeeksepad

Het Molenbeeksepad is een van de zogenoemde Klompenpaden: een lokale wandelroute over boerenland en landgoederen. Wandel door het bos, over de hei, langs beekdalen en historische plaatsen in de prachtige buitengebieden van Wolfheze, Heelsum en Renkum. Blauwe klompjes markeren de wandelroute van 17 km, die zowel linksom als rechtsom gelopen kan worden. Liever een kortere wandeling? Neem dan de alternatieve route van 9 km. Let op: wegens loslopend vee zijn honden op deze route niet toegestaan.

Park en Kasteel Rosendael

Zodra je het park Rosendael binnenwandelt, waan je je in de Middeleeuwen. Bewonder de vijvers, fonteinen en kunstwerken in een van de oudste parken van Nederland en ervaar hoe de hertogen van Gelre leefden tijdens een rondleiding in het kasteel. Veel van de oorspronkelijke interieuronderdelen zijn bewaard gebleven, waaronder een prachtige collectie meubels en eeuwenoude familieportretten. Reserveer je tickets en zie ze met eigen ogen.

Rosendael

Rondje Pontje

Wil je de Gelderse streken op de fiets ontdekken? Dan is Rondje Pontje zeker een aanrader. Zoals de naam al een beetje verklapt, steek je bij deze fietstocht drie rivieren over met een veerpontje. Zo vaar je over de Waal, het Pannerdensch Kanaal én de Rijn. De fietstocht is 40 km lang en leidt je onder andere door het prachtige Nationaal Landschap De Gelderse Poort, waar je zomaar een kudde rode geuzen tegen kunt komen. Tip: check van tevoren wel even de vaartijden van de pontjes. Zo weet je zeker dat het pontje vaart en of de vaartijden op elkaar aansluiten.

Nationaal Park Veluwezoom

Als je optimaal wilt genieten van de regio Arnhem, dan kan een dagje in het Nationaal Park Veluwezoom natuurlijk niet missen. Dit gebied ligt tussen Brummen en Wageningen in en biedt 5.000 hectare aan bos, heide, stuifzand en landgoederen. Veluwezoom heeft voor ieder wat wils: bewonder de grazende IJslandse pony’s terwijl je op de Posbank staat, wandel tussen kleine watervallen en beekjes in het Renkums Beekdal of bezoek oude kastelen en buitenplaatsen. En daarna kun je natuurlijk lekker bijkomen in een van de restaurants of brasseries.

Overnachting

Enthousiast geworden over de Gelderse streken? In de regio valt nog veel meer te beleven! Maak je uitstapje compleet door een overnachting te boeken en trakteer jezelf op een heerlijke getaway.

Gelderse Streken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Laat je inspireren: 6 ideeën voor een ontdekkingsreis in de Gelderse streken

Als we iets hebben geleerd van de pandemie, is het wel dat je Nederland niet uit hoeft om een vakantiegevoel te krijgen. Met deze tips wil je er meteen op uit om de veelzijdigheid van de Gelderse streken te ontdekken.

Libelle samen met Gelderse streken

Advertentie

Park Sonsbeek

Het Arnhemse stadspark Sonsbeek is een geliefde plek onder de inwoners van de stad. Het groene, heuvelachtige landschap is de perfecte locatie voor een stevige wandeling of een picknick op het gras. Boven op de zogenoemde Hartjesberg staat Stadsvilla Sonsbeek: een monumentaal pand dat in 1744 werd gebouwd en sinds 2000 is omgetoverd tot locatie voor speciale gelegenheden en horecagelegenheid. Bestel een lekker hapje en drankje in het Grand Café of geniet van een borrel op het terras.

Burgers’ Zoo

Ga op wereldreis in Burgers’ Zoo en ontdek de meest uitlopende natuurgebieden: van de savanne van Oost-Afrika tot het tropische koraalrif van het Indo-Pacifische gebied. Tijdens deze avontuurlijke expeditie kom je de meest diverse dieren tegen. Bewonder het wildlife in de Safari, sta oog in oog met haaien en pijlstaartroggen in het aquarium en ontdek het verblijf van de chimpansees. Zin in een avontuurlijke ontdekkingsreis? Reserveer je bezoek.

Burgers' Zoo

Molenbeeksepad

Het Molenbeeksepad is een van de zogenoemde Klompenpaden: een lokale wandelroute over boerenland en landgoederen. Wandel door het bos, over de hei, langs beekdalen en historische plaatsen in de prachtige buitengebieden van Wolfheze, Heelsum en Renkum. Blauwe klompjes markeren de wandelroute van 17 km, die zowel linksom als rechtsom gelopen kan worden. Liever een kortere wandeling? Neem dan de alternatieve route van 9 km. Let op: wegens loslopend vee zijn honden op deze route niet toegestaan.

Park en Kasteel Rosendael

Zodra je het park Rosendael binnenwandelt, waan je je in de Middeleeuwen. Bewonder de vijvers, fonteinen en kunstwerken in een van de oudste parken van Nederland en ervaar hoe de hertogen van Gelre leefden tijdens een rondleiding in het kasteel. Veel van de oorspronkelijke interieuronderdelen zijn bewaard gebleven, waaronder een prachtige collectie meubels en eeuwenoude familieportretten. Reserveer je tickets en zie ze met eigen ogen.

Rosendael

Rondje Pontje

Wil je de Gelderse streken op de fiets ontdekken? Dan is Rondje Pontje zeker een aanrader. Zoals de naam al een beetje verklapt, steek je bij deze fietstocht drie rivieren over met een veerpontje. Zo vaar je over de Waal, het Pannerdensch Kanaal én de Rijn. De fietstocht is 40 km lang en leidt je onder andere door het prachtige Nationaal Landschap De Gelderse Poort, waar je zomaar een kudde rode geuzen tegen kunt komen. Tip: check van tevoren wel even de vaartijden van de pontjes. Zo weet je zeker dat het pontje vaart en of de vaartijden op elkaar aansluiten.

Nationaal Park Veluwezoom

Als je optimaal wilt genieten van de regio Arnhem, dan kan een dagje in het Nationaal Park Veluwezoom natuurlijk niet missen. Dit gebied ligt tussen Brummen en Wageningen in en biedt 5.000 hectare aan bos, heide, stuifzand en landgoederen. Veluwezoom heeft voor ieder wat wils: bewonder de grazende IJslandse pony’s terwijl je op de Posbank staat, wandel tussen kleine watervallen en beekjes in het Renkums Beekdal of bezoek oude kastelen en buitenplaatsen. En daarna kun je natuurlijk lekker bijkomen in een van de restaurants of brasseries.

Overnachting

Enthousiast geworden over de Gelderse streken? In de regio valt nog veel meer te beleven! Maak je uitstapje compleet door een overnachting te boeken en trakteer jezelf op een heerlijke getaway.

Gelderse Streken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Koningin Máxima: een leven vol muziek' geraakt door bijzonder duet

Zondagavond werd Koningin Máxima: een leven vol muziek uitgezonden: de registratie van het concert in Koninklijk Theater Carré, dat door de stichting Méér Muziek in de Klas cadeau werd gedaan aan hun (bijna) jarige erevoorzitter, koningin Máxima.

Koningin Máxima zet zich als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas in voor muziekonderwijs op alle scholen in Nederland. Afgelopen week bezocht de koningin verschillende scholen in het land om hierover in gesprek te gaan.

Advertentie

Máxima ontvangt bijzonder verjaardagscadeau

Na afloop trakteerde de stichting de koningin voor haar verjaardag op een concert in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Samen met koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en prinsessen Amalia, Alexia en Ariane genoot ze van verschillende muziekoptredens. In Koningin Máxima: een leven vol muziek zien we haar veel lachen, we zien haar meezingen, maar we zien haar ook geëmotioneerd raken van de prachtige muziek.

Bijzondere optredens

En ook de kijker heeft dankzij de televisie-uitzending ontzettend kunnen genieten van de optredens. Er traden verschillende steengoede artiesten op, onder andere Tania Kross, Jeroen van der Boom, Roel van Velzen en Carel Kraayenhof. Maar er was één duet waar de kijkers wel heel enthousiast over waren.

Kijkers genieten van duet

Dat is het duet van Danny de Munk en Senna Willems. Die laatste kun je kennen van televisieprogramma’s als We want more en The voice kids. Samen vertolkten zij het nummer Omarm me, een liedje dat van origine van de band Bløf is. Ze werden begeleid door de 9-jarige pianiste Hanna Zhang. De kijkers van Koningin Máxima: een leven vol muziek hebben erg genoten van het prachtige duet en uiten op Twitter hun lof voor zowel de zangers als de piepjonge pianiste.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DANNY DE MUNK (@dannydemunk)

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AVROTROS, Twitter. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Koningin Máxima: een leven vol muziek' geraakt door bijzonder duet

Zondagavond werd Koningin Máxima: een leven vol muziek uitgezonden: de registratie van het concert in Koninklijk Theater Carré, dat door de stichting Méér Muziek in de Klas cadeau werd gedaan aan hun (bijna) jarige erevoorzitter, koningin Máxima.

Koningin Máxima zet zich als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas in voor muziekonderwijs op alle scholen in Nederland. Afgelopen week bezocht de koningin verschillende scholen in het land om hierover in gesprek te gaan.

Advertentie

Máxima ontvangt bijzonder verjaardagscadeau

Na afloop trakteerde de stichting de koningin voor haar verjaardag op een concert in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Samen met koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en prinsessen Amalia, Alexia en Ariane genoot ze van verschillende muziekoptredens. In Koningin Máxima: een leven vol muziek zien we haar veel lachen, we zien haar meezingen, maar we zien haar ook geëmotioneerd raken van de prachtige muziek.

Bijzondere optredens

En ook de kijker heeft dankzij de televisie-uitzending ontzettend kunnen genieten van de optredens. Er traden verschillende steengoede artiesten op, onder andere Tania Kross, Jeroen van der Boom, Roel van Velzen en Carel Kraayenhof. Maar er was één duet waar de kijkers wel heel enthousiast over waren.

Kijkers genieten van duet

Dat is het duet van Danny de Munk en Senna Willems. Die laatste kun je kennen van televisieprogramma’s als We want more en The voice kids. Samen vertolkten zij het nummer Omarm me, een liedje dat van origine van de band Bløf is. Ze werden begeleid door de 9-jarige pianiste Hanna Zhang. De kijkers van Koningin Máxima: een leven vol muziek hebben erg genoten van het prachtige duet en uiten op Twitter hun lof voor zowel de zangers als de piepjonge pianiste.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DANNY DE MUNK (@dannydemunk)

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AVROTROS, Twitter. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien