Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Val je vaak? Dan is er misschien iets met je gezondheid aan de hand

Gemiddeld 13 keer per dag komt iemand ten val met fatale gevolgen. Driekwart van die overledenen zijn 80 jaar of ouder, maar ook op jongere leeftijd vallen mensen steeds vaker.

Door de vergrijzing zijn er meer ouderen en dus ook meer ouderen die vallen. Maar niet alleen bij 80-plussers stijgt dit aantal. Ook Nederlanders die jonger zijn, vallen steeds vaker. Hoe dat kan? Het is vaak een symptoom van een andere gezondheidsklacht, vertelt hoogleraar ouderengeneeskunde Nathalie van der Velde in een reactie aan RTL Nieuws.

Advertentie

Oorzaken
Vallen kan een bijwerking zijn van medicatie voor een klacht die al bekend is, maar het kan juist ook wijzen op een klacht die nog niet behandeld wordt. Vaak vallen is dus zeker een reden om naar de huisarts te gaan. Slechtere ogen, gevoelloosheid in de benen of bijvoorbeeld suikerziekte kunnen de oorzaak zijn van het vallen. Op de website van het UMC Utrecht spreken ze daarnaast ook van oorzaken als mobiliteitsproblemen, verwardheid, urine-incontinentie, depressie of slecht horen of slecht zien.

Valpoli
Helemaal niets om je voor te schamen, want er bestaat zelfs een valpoli om deze klachten te behandelen. Samen met een fysiotherapeut wordt dan gekeken hoe het vallen voorkomen kan worden.

BEKIJK OOK: Zijn ouderdomsvlekken gevaarlijk? Dr. Rutger legt uit

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: CBS, RTL Nieuws. Beeld: iStock

10 nieuwe medische behandelingen: van eiwitten tegen migraine en afvallen met een maagballon

vrouwenkwalen

Spataderen bestrijden met een roterend draadje, rimpels liften met een straaltje gas en virtuele pijnbestrijding: de medische ontwikkelingen staan niet stil. De 10 nieuwste behandelingen.

1. Buikspoeling bij eierstokkanker

Het is een van de sluipendste en agressiefste vormen van kanker: eierstokkanker. Er zijn nauwelijks voortekenen en als het ontdekt wordt, is het vaak te laat. Jaarlijks krijgen 1300 vrouwen in Nederland eierstokkanker. Drie op de vier van hen hebben al uitzaaiingen in de buik. Vijf jaar na de behandeling is nog ongeveer een derde van deze vrouwen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien