Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Veel mensen krijgen een burn-out ná hun vakantie en dit is waarom

Op vakantie kom je vaak helemaal tot rust. Toch blijken heel veel mensen na hun vakantie met een burn-out thuis te komen en niet meer in staat zijn om direct aan het werk te gaan. Dít is de ietwat verontrustende reden.

Het klinkt eigenlijk heel vanzelfsprekend. Maar toch is het heel belangrijk om te allen tijde naar je lichaam en gevoel te blijven luisteren. Zo heb je de grootste kans om een burn-out te voorkomen.

Advertentie

Vakantie
Misschien merk je wel dat je vaak ziek wordt in je eerste vakantieweek. Dit is een erg ongelukkige timing, aangezien je natuurlijk wil genieten van je welverdiende vrije dagen. Maar omdat je na een periode van hard werken eindelijk rust hebt, komt ineens alle vermoeidheid eruit. Veel mensen hebben dan ineens een griepvirus te pakken. Met een burn-out werkt het helaas precies hetzelfde.

Stress
Wanneer je op vakantie bent geweest, heb je de tijd gehad om even afstand te nemen van al je dagelijkse afspraken. Alle drukte van je werk, het huishouden en je sociale leven kun je voor een korte periode even achter je laten. Dit klinkt heerlijk, maar vaak voel je door niets te doen pas hoe moe je eigenlijk bent. En ook hoeveel stress je ervaren hebt de afgelopen periode.

Burn-out
Stress maakt heel veel adrenaline in je lichaam aan. Als gevolg daarvan maken je bijnieren een overdaad aan cortisol aan. Dit is niet erg, mits het een niet hele lange periode achter elkaar gebeurt. Want dan kunnen je bijnieren uitgeput raken en kan je lichaam ook geen adrenaline en cortisol meer aanmaken. En dan komt ineens de moeheid en het gevreesde opgebrande gevoel om de hoek kijken.

Voorkomen
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Heb je het gevoel dat alles je te veel wordt? Ben je prikkelbaarder dan normaal en word je snel emotioneel? Dan is het wellicht verstandig om even een stap terug te doen. Zo kun je de échte vermoeidheid voor zijn en wel uitgerust terugkomen van vakantie.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

Lees meer

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien