Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Dit is waarom je vaker naar droevige muziek zou moeten luisteren

Je zou denken dat als je verdrietig bent, je het beste naar vrolijke muziek kan luisteren. Maar niets is minder waar! Je kunt in dat geval namelijk beter droevige muziek opzetten.

Of het nu een nummer is van Adele of Marco Borsato: we zijn dol op zielige liedjes. En het liefst blèren we die dan ook héél hard mee. Maar waarom worden we daar uiteindelijk zo vrolijk van?

Advertentie

Kalmerend effect
Uit onderzoek blijkt dat mensen die empathisch zijn ingesteld dol zijn op trieste muziek of films. De reden hiervan is dat ze daar gelijk ook weer plezier uithalen. Sombere muziek en andere vormen van kunst roepen emoties op die veel mensen als plezierig ervaren. Bovendien kan de sterke aantrekkingskracht van droevige muziek kalmerende effecten hebben.

Endorfine
Dat is ook de reden dat we op een begrafenis naar droevige muziek luisteren. “Sommige muziek roept emoties op bij mensen, waardoor hun hersenen endorfines aanmaken”, legt Mark Reybrouck uit. Hij is onafhankelijk muziekpsycholoog en hoogleraar aan de faculteit Letteren van de KU Leuven. “Gedurende een rouwproces moeten we letterlijk door de pijn heen om ons beter te voelen en muziek kan daarbij helpen.”

Troosten
Kortom: het luisteren naar droevige muziek voelt voor ons als getroost worden. Dus zit je even niet lekker in je vel? Zet het album van Adele of James Blunt op en je voelt na een paar nummers vast al veel beter!

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Medium, Wie troost mij. Beeld: iStock

Thelma: “Ik trouwde opnieuw met mijn ex-man”

Trouwen

Premium

Thelma (60) en Gabrie Jansen (60) trouwden jong en kregen samen 3 kinderen. Het huwelijk strandde en bijna 20 jaar lang hadden ze nauwelijks contact. Tot vorig jaar, toen ze tijdens een verjaardag naast elkaar op de bank belandden en tussen hen - tot  ieders verrassing - de vonk opnieuw oversloeg. Afgelopen zomer gaven ze elkaar voor de tweede keer het jawoord. "We zijn nooit gestopt met van elkaar houden."

Thelma: “Op onze trouwkaart staat: ‘Loved you yesterday, love you still, always have and always will’. Zo voelen we dat allebei. We zijn nooit gestopt me

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien