Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Verbrand je meer calorieën als je met warm weer gaat hardlopen?

De één gaat het liefst in het zonnetje hardlopen, terwijl de ander dit liever met koude temperaturen doet. Maar klopt het nu wel dat je meer calorieën verbrandt als je met warm weer gaat hardlopen?

Wij leggen het je hier uit.

Advertentie

BMR

Of je meer calorieën verbrandt hangt van verschillende factoren af. Eén daarvan is je BMR oftewel je basale metabolische snelheid (basal metabolic rate). Dit staat voor de hoeveelheid energie die we verbruiken per tijdsunit in rust, dus hoe snel we calorieën verbranden om onze cellen in beweging te houden. Deze snelheid kan variëren op basis van je activiteitsniveau, maar kan dus ook worden beïnvloed door weer en klimaat.

Aanpassen aan klimaat

Warm weer kan er namelijk voor zorgen dat je BSR iets toeneemt waardoor je ook iets sneller calorieën gaat verbranden. Je lichaam moet op dat moment immers harder werken om je koel te houden. Helaas zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken die hebben bewezen hoeveel meer calorieën je dan precies zou verbranden. Daarnaast is het ook zo dat je lichaam zich na een tijdje aanpast aan het klimaat, waardoor je vooral in het begin extra calorieën verbrandt maar na verloop van tijd niet meer.

Beter in koudere temperaturen

Als je graag extra veel calorieën wil verbranden, dan kun je volgens Greg Drach, directeur van de rennerscommunity ‘myCrew’, beter met kouder weer sporten omdat je het dan langer uithoudt dan wanneer je met warm weer zou sporten.

Ga je toch sporten met warm weer? Dan is het in ieder geval belangrijk om hier op te letten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

Lees meer

Femke: “Ineens had ik veel behoefte om heel diep in het glaasje te kijken”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze voor Libelle wat haar bezighoudt. Deze week schrijft ze over vertier buitenshuis.

Eens in de zoveel tijd begint Oscar te klagen dat ik zo vaak weg ben. De afgelopen coronamaanden hoorde ik hem uiteraard niet. Maar sinds ik eindelijk weer kan afspreken met vrienden, en helemaal nu de terrassen open zijn, zoek ik mijn vertier weer ger

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien