5 verrassende gewoonten die heel slecht zijn voor je gebit

We weten allemaal dat snoepen, rode wijn en je tanden vergeten te poetsen. slecht zijn voor je gebit. Maar er zijn nog meer producten en gewoontes die invloed hebben op je tanden.
1. Medicijnen
Sommige medicijnen kunnen zonder dat je het doorhebt je tanden aantasten. Ten eerste kunnen antidepressiva en antipsychotica de aanmaak van je speeksel remmen, terwijl speeksel je tanden beschermt tegen gaatjes. Daarnaast bevatten drankjes, zuigtabletten en keelpastilles vaak suikers, waardoor ze bijdragen aan het ontstaan van gaatjes. Verder kunnen poederdeeltjes uit inhalators, die vaak gebruikt worden door astmapatiënten, langs de tanden schuren. En als laatste kunnen middelen die reflux veroorzaken, leiden tot erosie. Dit komt doordat teruglopend maagzuur je tanden aantast. Check dus even de medicijnen die je gebruikt en ga langs de tandarts als je bang bent voor een negatieve invloed op je gebit. Je tandarts kan je tips geven.
2. Pasta, aardappelen en rijst
Etenswaren waar veel zetmeel in zit zoals; rijst, aardappelen en pasta zijn ook slecht voor je gebit. Tandplak zet zetmeel om in zuren die voor gaatjes kunnen zorgen. Maak je geen zorgen, want je kunt deze voedingsmiddelen gewoon blijven eten. Maar zorg er in ieder geval voor dat je hooguit 7 keer op een dag iets, zodat je tanden de kans krijgen zich te herstellen.
3. Stress
Stress kan voor verschillende lichamelijke klachten zorgen. Dat je van stress hoofdpijn en hartkloppingen kunt krijgen, is bij de meesten wel bekend. Maar wist je dat ongezonde stress ook negatieve invloed kan hebben op je gebit? Doordat stress je afweersysteem aantast, loop je meer risico op parodontitis. Dit is een tandvleesontsteking die zich heeft uitgebreid naar het onderliggende weefsel en bot. Je hebt dan last van bloedingen, rood tandvlees en een slechte adem. Ervaar je deze klachten? Maak dan snel een afspraak bij de tandarts.
4. Fruit
Fruit is natuurlijk hartstikke gezond, want ze zitten boordevol vitamines. Maar in fruit zitten ook natuurlijke suikers. Deze fruitsuikers kunnen je tandglazuur aantasten. Beperk daarom je fruitinname tot 2 momenten op een dag. Je speeksel neutraliseert uiteindelijk de zuurgraad in je mond, waardoor de schade beperkt blijft.
5. Hoge bloedsuikerspiegel
Heb je diabetes? Dan kan ook dit effect hebben op je gebit. Zowel de diabetes zelf als de medicijnen die mensen daarvoor slikken, zorgen voor een droge mond. Je hebt dan minder speeksel, terwijl speeksel je mond en tanden beschermt. Je bent in dit geval gevoeliger voor gaatjes. Ga daarom regelmatig langs de tandarts, want tand(vlees)problemen kunnen beter verholpen worden als ze op tijd ontdekt worden.
Libelle’s Helene droeg een halfjaar de ‘onzichtbare’ beugel: dít is het eindresultaat
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
lees ook
Bron: Gezondheidsnet. Beeld: iStock