Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Zo herken je het verschil tussen hooikoorts en COVID-19

De wereld is op dit moment in de ban van het coronavirus, maar ook het hooikoortsseizoen is alweer begonnen. Hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat de klachten door het coronavirus komen?

Het mooie weer van de aankomende dagen zorgt ervoor dat er weer meer pollen van de es en berk in de lucht zitten en dat houdt zeker nog wel een paar weken aan. Daardoor kunnen de eerste klachten bij hooikoortspatiënten al ontstaan. Maar die klachten lijken ook veel op de verkoudheidsklachten van COVID-19. Denk aan een neusverkoudheid, kriebelhoest en niesbuien.

Advertentie

Verschillen

Toch zijn er ook weer veel verschillen tussen COVID-19 en hooikoorts. Volgens de Amerikaanse hoogleraar infectieziekten Greg Poland heb je door het coronavirus vooral last van koorts, hoesten, spierpijn, vermoeidheid en verkoudheid terwijl je bij hooikoorts ook jeukende ogen, een verstopte neus, kriebelhoest en niesbuien kunt hebben. Het verschil is vooral ook merkbaar als je net buiten bent geweest. Bij hooikoorts krijg je juist dan last van klachten, terwijl dat bij COVID-19 niet het geval is. Bij dit virus verergeren de klachten een aantal dagen en gaat het daarna vaak weer wat beter.

Terugkerende klachten

Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken als de symptomen alleen rond de ogen en neus ontstaan. Het gaat dan vaak om hooikoorts. Veel hooikoortspatiënten hebben hier elk jaar opnieuw weer last van en herkennen deze klachten ook meteen. Voel je je toch echt wat zieker dan normaal en heb je ook koorts? Dan kan het zijn dat het geen hooikoorts, maar COVID-19 is. Houd je klachten dan goed in de gaten, neem contact op met de huisarts en blijf voor de zekerheid binnen tot je je weer beter voelt.

Denk je dat je het coronavirus hebt? Ga dan níet naar de huisarts:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron:  Nu.nl, Margriet.nl. Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes – deel 52: “Dus jij bent Vera’s nieuwe vlam?”

nieuwe vlam

Een tikkeltje zenuwachtig en tegelijk vol vertrouwen belt Maartje aan bij haar knappe werkrelatie Vera. Ze weten allebei dat er niets zakelijks op de agenda staat vanavond. Haar verbazing is dan ook groot als een jochie van een jaar of zes met grote ogen de deur open doet.

“Kom jij ook al voor mama?” vraagt het ventje van drie turven hoog.

“Ehm… hoi!” stamel ik. “Ik ben Maartje. En wie ben jij?”

“Felix. Ik heb een Tijannosaujus.”

“Hoi Felix. Dat is mooi zeg, een Tyrannosaurus. Ik kom voor Vera, is dat jouw mama?”

Op dat moment steekt Vera

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien