Nu 50% korting op 6-delige pannenset in verschillende kleuren!

Zoek binnen:

Waarom je sommige vitamines beter niet samen kunt innemen

Ook als je gezond leeft en eet, is het soms fijn om wat vitaminen bij te slikken. Om je energielevel op te krikken bijvoorbeeld, of omdat je hoopt dat je haar of nagels er sterker van worden. 

Misschien slik je braaf elke dag je vitamines, maar heb je er ooit over nagedacht dat het ook belangrijk is welke soorten je samen inneemt? Grote kans van niet! Zonde, want sommige vitamines zijn nou niet bepaald beste vrienden.

Advertentie

Beste tijd van de dag
Om te beginnen: wat is het ideale tijdstip van de dag om je vitaminepil(len) in te nemen? Daar kunnen we kort over zijn: die is er niet, aldus diëtist Erin Brown op Elitedaily.com. “De beste tijd om je vitaminepillen te slikken is élk moment van de dag. Simpelweg wanneer je eraan denkt.” Dat is makkelijk. Ze vervolgt: “Om te voorkomen dat je het vergeet, neem je de pillen het liefst elke dag op hetzelfde tijdstip.”

Combinaties
Wat wel belangrijk is: je vitamines op de juiste manier innemen. Sommige vitaminepillen hebben een betere uitwerking op je lichaam als je ze in bepaalde combinaties inneemt. Vitamine D wordt bijvoorbeeld het beste opgenomen in je darmen samen met vet of olie. Slim in combinatie met een boterham pindakaas of eitje dus.

Slik je meerdere vitaminepillen? Zorg er dan voor dat je een ijzertablet niet samen met een calciumtablet inneemt. Deze twee worden op dezelfde manier opgenomen, en calcium gaat daarbij altijd voor. Neem je de pillen tegelijkertijd, dan wordt het ijzer niet goed opgenomen. Vitamine C en ijzer gaan juist wél heel goed samen. Vitamine C helpt de werking van ijzer te versterken. Ha, weer wat geleerd!

Voor het slapen
Zoals al eerder genoemd maakt het tijdstip van innemen weinig uit. Een uitzondering daarop is magnesium. Magnesium vlak voor het slapen slikken, zou een ontspannen effect kunnen hebben. Aldus diverse wetenschappelijke onderzoeken.

Geen zin om over combinaties na te denken? Met een multivitamine zit je altijd goed!

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 


Bron: Elitedaily.com. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien