Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Waarom de een wel vlekken op de tanden krijgt van rode wijn en de ander niet

Waar de een kan blijven doortutteren zonder ook maar iets aan haar tanden te merken, krijgt de ander na twee glaasjes rode wijn al een paarse aanslag op haar tanden. Hoe dit komt? Onderzoekers hebben daar een antwoord op.

Het heeft gedeeltelijk te maken met hoe goed je je tanden verzorgt, maar vooral ook met je genen.

Advertentie

Pigmenten
Rode wijn bevat een bepaald pigment dat wijn een mooie, donkere kleur geeft. Ook bevat wijn tannines: pigmenten die makkelijk aan je tanden blijven plakken. Door het zure wat in wijn zit, wordt het glazuur op je tanden een heel klein beetje aangetast. Hierdoor is het oppervlak van je tanden niet helemaal gelijkmatig meer. Op de aangetaste gedeeltes blijven de pigmenten het makkelijkst plakken.

Tandglazuur
Tandglazuur beschermt jouw tanden tegen zuren die in jouw mond voorbijkomen. Hoe sterk jouw tandglazuur is, heeft te maken met je leeftijd en je genen. Heb jij sterk tandglazuur? Dan krijg jij minder snel last van aanslag.

Hygiëne
Een geruststelling voor mensen met iets minder sterk tandglazuur: je hebt gelukkig wel een beetje invloed op de wijnaanslag. Mensen die hun tanden goed verzorgen, hebben minder kans op wijnaanslag, want hoe meer tandplak, hoe meer kans op vlekken. Poets daarom minstens 2 keer per dag je tanden en vergeet ook niet te flossen, zo houd je je tanden gezond.

Voorbereiding
Ga jij een avond wijn drinken met je vriendinnen? Neem je tanden dan nog eens goed onder handen voordat je gaat. Poets en flos je tanden extra om alle tandplak te verwijderen, zo kunnen er minder snel vlekken op je tanden komen. Let er wel op dat er een half uur tussen het poetsen en het eerste wijntje moet zitten. Daarnaast kan het ook helpen om iets te eten terwijl je rode wijn drinkt, want eiwitten beschermen je tanden ook tegen vlekken. Ook heeft wat je vóór je eerste wijntje drinkt invloed op je tanden. Water is goed, maar wanneer je witte wijn hebt gedronken, heb je juist meer kans om vlekken te kijken, omdat witte wijn ook zuren bevat die je tandglazuur aantasten. Proost!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien