Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Met déze voeding kun je chronische ontstekingen tegengaan

Een chronische ontsteking is een langdurige ontsteking of een ontsteking die steeds weer de kop op steekt. Dat klinkt precies zo vervelend en pijnlijk als het is. Toch kun je met voeding veel doen. Want met déze  voedingsmiddelen kun je chronische ontstekingen tegengaan.

Natuurlijk is niet álles zomaar met voeding te fixen, dat willen we even benadrukken. Maar je kunt wel veel doen om nare ontstekingen te voorkomen.

Advertentie

Uitwendige ontsteking
Allereerst: hoe ontstaat een ontsteking in het lichaam eigenlijk? Een ontsteking is een reactie van je lichaam op een prikkel van buiten of schade aan je weefsel. Wanneer dit door bijvoorbeeld een splinter gebeurt is de infectie uitwending en gemakkelijk te verhelpen.

Inwendige ontsteking
Maar wanneer je van inwendige of chronische ontstekingen spreekt, is het lastiger. Dan hebben we het over ziekten als Chronische pancreatitis (chronisch ontstoken alvleesklier), Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, Reuma of COPD. Gelukkiger zijn er dingen die je kunt doen om de kans op deze ontstekingen te verminderen.

Voedingslijst 
Mijdt het liefst zoveel mogelijk suikerrijke voeding, Omega 6-vetzuren en transvetten, te veel koffie en kunstmatige zoetstoffen. Want deze vergroten de kans op een chronische ontsteking juist. En voeg onderstaande voeding aan je eetpatroon toe als je de kans op chronische ontstekingen wilt verkleinen.

  • Alle plantaardige voeding (groente, fruit, granen, peulvruchten etc.)
  • Omega 3-vetzuren (walnoten, lijnzaad, hennepzaad, koolzaadolie, vette vis)
  • Olijfolie
  • Kruiden als gember, kurkuma, tijm, rozemarijn en koriander.
  • Appels en druiven
  • Glutenvrije granen (zoals quinoa, haver en boekweit)
  • Plantaardige eiwitten (groene groenten, zeewier, ongebrande noten, zaden, pitten)

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Energiekevrouwenacademie. Gezondheidsplein. Beeld: iStock

Thelma: “Ik trouwde opnieuw met mijn ex-man”

Trouwen

Premium

Thelma (60) en Gabrie Jansen (60) trouwden jong en kregen samen 3 kinderen. Het huwelijk strandde en bijna 20 jaar lang hadden ze nauwelijks contact. Tot vorig jaar, toen ze tijdens een verjaardag naast elkaar op de bank belandden en tussen hen - tot  ieders verrassing - de vonk opnieuw oversloeg. Afgelopen zomer gaven ze elkaar voor de tweede keer het jawoord. "We zijn nooit gestopt met van elkaar houden."

Thelma: “Op onze trouwkaart staat: ‘Loved you yesterday, love you still, always have and always will’. Zo voelen we dat allebei. We zijn nooit gestopt me

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien