Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Déze voedingsmiddelen zijn goed voor je spijsvertering

Een slechte spijsvertering kan vervelende gevolgen hebben. Je moet daarom goed voor je darmen zorgen en dat betekent dat je de juiste voedingsmiddelen binnen moet krijgen op een dag.

De spijsvertering is het losmaken, opnemen en omzetten van voedingsstoffen in energie voor het lichaam. Het voedsel dat je eet wordt fijngemalen, zodat je de voedingsstoffen opneemt in je bloed. Wanneer je voor een langere tijd niet goed naar het toilet kunt, is dit een teken dat je niet goed voor je darmen zorgt. Let daarom goed op het volgende:

Advertentie

Goed kauwen
Als je dus veel last heb je van je darmen, kan dit komen doordat je verkeerd voedsel hebt gegeten. Je moet goed voor je darmen zorgen en dat kun je volgens Het voedingscentrum ten eerste doen door goed te drinken de hele dag, het liefst 1,5 tot 2 liter water per dag. Zorg er daarnaast voor dat je goed kauwt op je eten. Goed kauwen helpt om het eten beter te verteren. Eet ook regelmatig en sla geen maaltijden over.

Vezels
Daarnaast is het belangrijk om genoeg vezels te eten. Er zitten veel vezels in onder andere volkorenproducten, groente en fruit. De maag lever darm stichting raadt vrouwen aan om ongeveer 30 gram vezels per dag te eten. Toch krijgen we dagelijks slechts 15 gram vezels binnen. Vezels zijn trouwens heel handig als je wat kilo’s kwijt wil. Ze verteren het eten namelijk een stuk trager, waardoor je langer een voldaan gevoel hebt. Hierdoor neig je minder snel naar andere, ongezonde tussendoortjes.

Vezelbommen
Wanneer op de verpakking van een product ‘bron van vezel’ staat, betekent dit dat een voedingsmiddel minimaal 3 gram vezels per 100 gram moet bevatten of 1,5 gram per 100 kilocalorieën. Bij ‘rijk aan vezel’ geldt het dubbele. Echte vezelbommen zijn: volkorenbrood, volkoren pasta, havermout, muesli, lijnzaad, gekookte bruine en witte bonen, geroosterde kikkererwten, gekookte kapucijners, gedroogde vijgen, dadels en gemengde noten.

Wil je nog meer tips over je gezondheid? Bestel dan nu de Libelle Gezond:

Libelle special Gezond
Libelle special Gezond
€4,55
Bekijk

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s health, Het voedingscentrum. Beeld: iStock

Zo ziet deze week (20 t/m 26 oktober) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat?

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie werk

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien