6-delige pannenset nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Dít zijn de voordelen van het hebben van dyslexie

Er wordt altijd maar negatief gedaan over het hebben van dyslexie, terwijl er genoeg voordelen aan zitten. We zetten de voordelen voor je op een rijtje.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistieken heeft 8% van de Nederlanders dyslexie. De meest herkenbare verschijnselen van hiervan zijn problemen met lezen, schrijven en spellen.

Advertentie

Het is zaterdag de Dag van Dyslexie en daarom is het tijd om de focus te leggen op de voordelen hiervan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat dyslexie je op bepaalde gebieden juist een voorsprong oplevert. Dit komt doordat de hersenen van dyslectische mensen anders zijn gestructureerd, waardoor informatie anders verwerkt wordt.

Ruimtelijk denken
Kinderen en volwassenen met dyslexie hebben heel goed ruimtelijk inzicht. Je zult het bij kinderen al heel snel zien tijdens het bouwen. Daar zijn ze namelijk ontzettend goed in. Niet gek ook dat zij heel goed in 3D denken en ze zelden inschattingsfouten maken.

Verbanden leggen
Ook kunnen ze heel goed veel informatie van verschillende hoeken en gaten bij elkaar brengen. Ze lezen iets in een boek en leggen daarna heel makkelijk het verband met de praktijk. Of ze zien al snel waar iets fout gaat en kunnen gelijk een oplossing bedenken. Superhandig!

Narratieve vaardigheden
Aangezien dyslectische mensen moeite hebben met lezen en schrijven, zijn zij juist heel goed in het mondeling uitleggen of uitbeelden van verhalen. Als ze eenmaal een verhaal vertellen, doen ze dit ook heel uitgebreid en beeldend. Dit komt doordat ze vooral in beelden denken, in plaats van woorden. Ze hebben dan ook een levendige verbeelding.

Creativiteit
Verder barsten ze van creativiteit. Ze hebben het vermogen om de wereld op een creatieve en vernieuwde manier te zien en te interpreteren. Er zijn genoeg bekende mensen op de wereld die niet alleen dyslectisch waren, maar ergens ontzettend in uitblonken. Zo hadden uitvinders als Albert Einstein en Thomas Edison dyslexie, maar ook componisten als Mozart en Beethoven. Dyslexie en creativiteit zijn ontzettend aan elkaar verbonden.

Wil je meer weten over de kansen die dyslexie jou of je kinderen kan bieden? Dan is het boek ‘Dyslexie als kans’ echt iets voor jou:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Dag van de dyslexie. Beeld: iStock

Jörgen Raymann: “Het leven lacht me toe en ik lach keihard terug”

Jörgen Raymann - libelle

Premium

Er was een tijd dat succes hem deed vergeten waar het leven werkelijk om draait. Tegenwoordig is Jörgen Raymann (53) een stuk bescheidener, maar niet minder goedlachs. “Die moeilijke periode heeft me nederig en bescheiden gemaakt.”

We spreken Jörgen Raymann op een prachtig landgoed in Almere in Waterkasteel de Kemphaan, dat uitkijkt over een meer. Aan de overkant woont hij. Nog even, want de villa met tropisch zwembad en gym van 613 vierkante meter staat te koop. Nu zijn dochters Melody (26) en Jahlisa (22) op zichzelf wonen, verhuizen hij en zijn vrouw Sheila naar ee

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien