Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

De verrassende voordelen van op latere leeftijd moeder worden

We lezen links en rechts dat er nogal wat nadelen verbonden zijn aan het krijgen van een kind op wat latere leeftijd. Onze lichamen zijn minder sterk en kinderen hebben een grotere kans met een aandoening geboren te worden. Absoluut zaken om bij stil te staan, al is er nu ook een onderzoek dat juist de vóórdelen heeft bestudeerd.

En wat blijkt? Kinderen met oudere ouders zijn vaker hoger opgeleid en ze zijn… langer.

Advertentie

Langer en gezonder
Niet minder dan 1,5 miljoen Zweden die tussen 1960 en 1991 werden geboren, werden onder de loep gelegd. Althans, hun gegevens. De kinderen (en daarna jongvolwassenen) met oudere moeders bleken langer en gezonder ter wereld te komen, maar later in hun leven ook beter te slagen op school: ze waren vaker hoger opgeleid, of behaalden betere resultaten bij de toetsen die iedereen in dezelfde klas moest maken.

Nog even wachten 
De onderzoekers geven aan dat onze maatschappij mettertijd natuurlijk steeds slimmer wordt en dat onze levensverwachting almaar groeit. De gezondheidszorg wordt beter, ons onderwijs sterker. Ze vermoeden dan ook dat die ‘verbeterde’ maatschappij van grote invloed is op de langere, gezondere en beter opgeleide kinderen van oudere moeders. En voor de moeder die dus nog even wacht, is de maatschappij over een jaar of 2 nóg een stukje slimmer geworden.

Nederland staat natuurlijk bekend om haar lange mensen… zouden wij dan soms al generaties lang éxtra slim zijn?

LEES OOK:

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

 

Berichten van Libelle gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

Bron: Dr Oz. Beeld: iStock

Zó hou je je brein fit naar mate je ouder wordt: “Nieuwe dingen proberen is een must voor het oudere brein”

brein

Dat je hersenen net als de rest van het lichaam ouder worden, is niet per se slecht nieuws, in sommige opzichten werkt het oudere brein zelfs beter dan dat van een dertiger. Wel is het van belang om de hersenen fit en lenig te houden: “Kantklossen, sambadansen, sudoku’s: nieuwe dingen proberen is een must!”

Eh, hoe heette die acteur ook alweer? En wat was de titel van dat mooie boek dat ik laatst las? Het zal veel 50-plussers bekend voorkomen. Als de jaren gaan tellen laat het geheugen ons nu eenmaal wat vaker in de stee

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien