Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Deze 10 vroege symptomen van Alzheimer wil je niet negeren

Lang voordat de arts de diagnose Alzheimer stelt, is de ziekte al bezig in je hersenen. Deze vroege symptomen kunnen je waarschuwen.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Dementie is een verzamelnaam voor een combinatie van verschillende symptomen waarbij de hersenen informatie niet goed meer kunnen verwerken.

Advertentie

Preventie
Een groep wetenschappers wil graag meer investeren in de preventie van dementie. “Er is brede consensus dat het serieus oppakken van preventie in 12 jaar leidt tot 20% minder nieuwe patiënten per jaar”, schrijven de wetenschappers in een brief aan minister Hugo de Jonge, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat betekent een afname van 5.000 nieuwe patiënten per jaar. Door meer onderzoek te doen naar de preventie van Alzheimer, hopen ze in veel gevallen dementie te kunnen voorkomen.

Wegwuiven
Lang voordat de arts de diagnose Alzheimer stelt, is de ziekte al bezig in je hersenen. Hierdoor is er vaak (bijna) niks meer aan te doen wanneer je de diagnose uiteindelijk krijgt. Het is dan ook belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt als je denkt last te hebben van de symptomen. De eerste verschijnselen van dementie verschillen zowel per persoon als per ziekte. Vaak zijn het terugkerende problemen. Toch wuiven we deze symptomen vaak weg, omdat we denken dat de oorzaak alleen maar te maken heeft met ouderdom.

1. Vergeetachtigheid
Nieuwe informatie vergeten en belangrijke data of gebeurtenissen niet meer kunnen herinneren kunnen tekenen zijn van Alzheimer. Ook steeds opnieuw dezelfde vraag stellen hoort hierbij.

2. Problemen met dagelijkse handelingen
Als je merkt dat bepaalde dagelijkse handelingen steeds moeilijker worden om uit te voeren, kan er ook een lampje gaan branden. We hebben het in dit geval over makkelijk uitvoerbare taken, waar je in eerste instantie niet bij hoeft na te denken, zoals koffie zetten of eten klaarmaken.

3. Vergissingen met tijd en plaats
Mensen met (beginnende) dementie en Alzheimer hebben vaak geen besef meer van tijd en raken ook snel de weg kwijt.

4. Taalproblemen
Een van de kenmerken van dementie en Alzheimer is dat het moeilijker wordt om een gesprek te volgen. De persoon kan midden in de zin ineens het hele verhaal vergeten zijn. Ook kan praten minder vloeiend gaan.

5. Kwijtraken van spullen
Liggen je sleutels ineens per ongeluk in de koelkast of vind je je handtas in de wasmand? Kan natuurlijk eens gebeuren, maar als dit stelselmatig voorkomt, kan het duiden op (beginnende) dementie en Alzheimer.

6. Slecht beoordelingsvermogen
Voor mensen met dementie en Alzheimer is het moeilijk om situaties in te schatten en belangrijke keuzes te maken. Zo kunnen ze veel te veel boodschappen doen of spullen kopen die ze helemaal niet nodig hebben.

7. Terugtrekken uit sociale activiteiten
Eenzaamheid treedt ook vaak op bij mensen met Alzheimer. Ze kunnen problemen hebben met sociale activiteiten, omdat dit steeds lastiger wordt. Ze kunnen zich terugtrekken en urenlang in hun eentje televisie kijken.

8. Veranderingen in gedrag en karakter
Iemand met Alzheimer kan helemaal veranderen qua gedrag. Hij of zij kan verward raken, achterdochtig zijn of last hebben van depressie. Zonder duidelijke aanleiding kan zijn of haar stemming omslaan.

9. Onrust
Een van de symptomen van Alzheimer is onrust. Iemand met de ziekte is vaak constant op zoek naar iets, aan het opruimen of ergens mee bezig.

10. Problemen met het zien
Alzheimer kan ook invloed hebben op het zicht van mensen. Ze kunnen hierdoor minder goed afstanden inschatten.

Herken jij jezelf of iemand anders in de symptomen hierboven? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Bij twijfel is het altijd verstandig om aan de bel te trekken. Je kunt ook altijd nog de geheugentest van Alzheimer Nederland doen voor meer duidelijkheid.

Christa kreeg op haar 47e te horen dat ze lijdt aan Alzheimer:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Alzheimer Nederland, NRC. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Mijn bewondering voor mensen in de zorg groeit met de minuut”

Tessel Tindert

Premium

De ene keer dat ik met Marijke bel, klinkt ze somber, de andere keer wat opgewekter. Dan vertelt ze dat ze een goede nacht heeft gehad en dat het met Maarten wat beter gaat.

Hij ligt nog steeds aan het zuurstof in het ziekenhuis, maar hij hoeft niet naar de IC. Elke dag doe ik wat boodschappen die ik voor de deur leg. Als ik op de 4e dag met mijn boodschappentas uit de lift stap, staat haar voordeur open. In de donkere gang staat Marijke. Broos, mager en ver

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien