Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Bewezen: vrouwen snurken zéker zo hard als mannen

Dat niet alleen mannen snurken, wisten we (sorry, dames) natuurlijk al. Maar uit onderzoek blijkt nu ook dat we het zéker net zo hard kunnen als mannen.

Snurken wordt meestal een mannending genoemd, maar er zijn genoeg vrouwen die ook snurken.

Advertentie

Vragenlijst
Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Clinical Sleep Medicine. Aan dit onderzoek deden 675 vrouwen en 1.238 mannen mee met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar oud. De deelnemers moesten met een score de intensiteit van hun eigen snurkgedrag aangeven.

Harde snurker
Daarna werd tijdens het slapen het volume van het gesnurk gemeten. Dit werd gedaan met een digitale geluidsmeter. Wanneer het geluid tussen de 40 en 45 decibel lag, werd je ingedeeld in de categorie ‘mild’. Wie een geluid produceerde tussen 45 en 55 decibel kwam in de categorie ‘gemiddeld’, bij ‘ernstig’ zat het geluid tussen de 55 en 60 decibel en wie nóg harder snurkte behoorde tot ‘zeer ernstig’.

Niet doorhebben
Na het onderzoek hebben de wetenschappers de resultaten geanalyseerd en kwamen ze tot de volgende conclusie: de deelnemende vrouwen snurkten minstens even luid als de mannen. Bovendien was het opvallend dat 28% van de vrouwen bij de vragenlijst aangaf niet te snurken, terwijl 19% dit wél deed. Bij de mannen gaf 6,8% aan niet te snurken, terwijl slechts 3,5% inderdaad niet snurkte. “Dit zou weleens de reden kunnen zijn waarom vrouwen veel minder slaaponderzoek laten uitvoeren in slaapklinieken omdat ze simpelweg niet doorhebben dat ze slaapproblemen hébben”, legt professor Nimrod Maimon, co-auteur van de studie, uit.

Obesitas
Uit een ander onderzoek, van Universitair Ziekenhuis Gent, blijkt dat er wel degelijk een verschil zit in het aantal mannen of vrouwen dat snurkt. Het gaat respectievelijk om ongeveer 37% tegenover 14%. Bovendien zijn het vooral mensen met obesitas die snurken. Bij hen is de keelholte dikker, wat de luchtwegen doet vernauwen. Hierdoor kan er tijdens het slapen een ronkend geluid veroorzaakt worden.

Verdubbeld
Het aantal snurkers is de afgelopen 20 jaar volgens de wetenschappers verdubbeld, maar dat heeft dus deels te maken met het groeiend aantal mensen met obesitas. “Een toename van overgewicht en obesitas kan dus verklaren waarom ook het aantal snurkers stijgt”, legt dokter Fré Bauters van de slaapkliniek van het UZ Gent uit aan HLN.be

Snurken verhelpen
Je gaat snurken wanneer de luchtdoorstroming in de neus, mond, of keelholte gehinderd wordt. De slijmvliezen in de keelholte zullen als gevolg beginnen te vibreren, waardoor je het typische zagende snurkgeluid hoort. Er zijn verschillende mogelijkheden om het snurken te verhelpen. Zo bestaan er beugels, knijpers en sprays.

Heb jij een partner die snurkt of snurk je zelf? Dokter Rutger geeft advies:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Reuters.com. Beeld: iStock

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien