Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Wetenschappers zijn eruit: vrouwen zijn het sterke geslacht

Als het om pure spierkracht gaat, dan winnen mannen het nog altijd van vrouwen. Maar toch stellen wetenschappers – na vele onderzoeken – dat vrouwen tóch het sterke geslacht zijn.

Want als het gaat om langer leven dan verslaat de vrouw duidelijk de man.

Advertentie

Veel ouder
“Op vrijwel elke leeftijd lijken vrouwen betere overlevers dan mannen”, zegt de Amerikaanse hoogleraar Steven Austad, die onderzoek doet naar de sekseverschillen. Al helemaal als we kijken naar mensen op leeftijd. De cijfers liegen er namelijk niet om: van de 43 mensen op aarde van wie op dit moment bekend is dat ze ouder zijn dan 110 jaar, zijn er 42 vrouw. Mannen worden gemiddeld 4 tot 5 jaar minder oud dan vrouwen. Ook kunnen vrouwen beter tegen infecties en herstellen we beter van ziektes dan mannen. Dit is mede te verklaren door ons vrouwelijke hormoon, oestrogeen, dat ons immuunsysteem een automatische oppepper geeft.

Baby’s
De verschillen zijn bovendien op jonge leeftijd al te zien. Bij pasgeborenen die precies dezelfde zorg krijgen, is de kans dat een jongetje komt te overlijden statistisch gezien 10 procent groter dan dat een meisje komt te overlijden. Hoe dat precies kan, is nog niet bekend, maar de cijfers zijn er wel.

Taak
Vrouwen zijn dus op veel vlakken sterker – en gezien onze geschiedenis is dat niet eens zo vreemd. Vrouwen moesten vroeger voornamelijk zorgen voor de kinderen en dus was het belangrijk dat vrouwen ‘langer’ leefden. Ook was het belangrijk dat áls vrouwen ziek werden, dat zij sneller herstelden. Als mannen eenmaal kinderen hadden gemaakt, was hun nut als ’t ware voorbij. Ze hadden zich voortgeplant – en dus zat hun belangrijkste evolutionaire taak erop.

Gezond leven
Maar, let wel: niet alles is fysiek gezien beter bij een vrouw. Het ligt natuurlijk ook aan het gedrag dat mannen in hun leven vertonen waardoor zij gemiddeld minder lang leven dan vrouwen. Zij zijn roekelozer en gaan sneller roken en drinken dan vrouwen, die vaak wat voorzichtiger zijn en vaker een gezonder dieet hebben. Ook dat kan de verschillen in leeftijd verklaren.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Zou hij mij ook geld afhandig hebben willen maken?”

Met een bonkend hoofd en een uitgedroogde mond word ik wakker van bouwvakkers die in de binnentuin met een gillende zaag aan het werk zijn. Ik trek mijn dekbed over mijn hoofd.

Ik wil slapen, ik wil er niet zijn, ik wil weg uit mijn lichaam dat beurs en pijnlijk aanvoelt alsof ik in elkaar ben geslagen. Terwijl ik luister naar het gejank van de zaag, denk ik aan de vorige avond. Doris, Julie en ik hebben toen David/Taco was vertrokken 2 flessen wijn soldaat gemaakt en ik heb zelfs een sigaret van Doris gerookt terwijl ik al 15 jaar ben gestopt. Ik kan mezelf wel voor mijn h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien