Laatste kans in Nederland: Whitney – a Tribute by Glennis Grace

Zoek binnen:

Dít is waarom de een sneller vreemdgaat dan de ander

Hoe komt het dat de een helemaal geen moeite heeft om verleiding te weerstaan en dus niet snel vreemdgaat, terwijl het voor een ander supermoeilijk is?

Psycholoog Tila Pronk weet hier meer over te vertellen.

Advertentie

Impulscontrole
Wanneer je je aangetrokken voelt tot iemand, worden de beloningsgebieden in je hersenen actief. ‘‘Dit zijn dezelfde gebieden die actief zijn als je bijvoorbeeld een stukje chocola eet”, vertelt Pronk. Er wordt dan dopamine aangemaakt en daar word je blij van. Wanneer je een relatie hebt, worden echter ook de controlegebieden actief. Deze hebben een remmende werking op de beloningsgebieden. Het verschilt per persoon hoe goed je bent in het remmen van die beloningsgebieden, oftewel hoe sterk je impulscontrole is.

Onderzoek
Pronk en haar team hebben bij verschillende jonge mannen in een relatie hun impulscontrole getest. Daarna zetten ze deze mannen in een wachtkamer waar ook een mooie vrouw zat. Wat bleek? De mannen met een lagere impulscontrole gingen vaker flirten met deze vrouw. Toen Pronk dit onderzoek later bij jonge vrouwen in een relatie deed, kwamen hier dezelfde resultaten uit.

Trainen
Hoe graag je de verleiding ook wilt weerstaan, het is dus ook een kwestie van kunnen. De controle over jouw impulsen is hierbij bepalend. Heb jij een hele slechte impulscontrole? Geen zorgen, met behulp van cognitieve trainingen kun je leren om je impulsen te beheersen.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien