Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Waarom de één het veel sneller koud heeft dan de ander

Na al die sneeuw dinsdag kunnen we er niet meer onderuit: het is officieel winter in Nederland. Door de kou vriest je neus er buiten bijna vanaf. Hoewel, sommige mensen lijken daar weinig last van te hebben. Waarom heeft de één het eigenlijk veel sneller koud dan de ander?

Ten eerste hebben vrouwen het dus echt sneller koud dan mannen. Dit blijkt namelijk uit onderzoek van wetenschappers van de University of Maryland School of Medicine. De basislichaamstemperatuur bij mannen ligt gewoon iets lager ligt dan bij vrouwen. Hierdoor kunnen ze wat beter tegen stootje als het op koude buitentemperaturen aankomt.

Advertentie

Snellere bloedsomloop
Maar dit betekent dus niet dat vrouwen het altijd wat warmer hebben dan mannen. Nee, vrouwen zijn gewoon meer gewend aan warmte. Daardoor hebben ze het sneller koud bij frisse temperaturen. Bovendien heeft de gemiddelde man een sneller metabolisme dan een vrouw. Dit houdt in dat ze een snellere bloedsomloop hebben, waardoor ze het dus ook sneller warm hebben.

Vetlaagje
Ook mensen met een extra vetlaagje hebben het minder snel koud. Zij beschikken als het ware over een extra goede isolatielaag. Daarnaast speelt ook je lengte en grootte een rol. Hoe groter je bent, hoe meer huid je hebt die blootgesteld kan worden aan de kou.

Slechte slapers
En heb je een nachtje slecht geslapen? Dan kun je het ook wat kouder hebben normaal. Uit onderzoek dat is gepubliceerd in het vakblad European Journal of Applied Physiology blijkt namelijk dat vermoeidheid en het koud hebben elkaar versterken.

Problemen
Als je het echt ál-tijd koud hebt, kan het ook door een medische aandoening komen. Schildklierproblemen of een ijzertekort kunnen er namelijk ook voor zorgen dat je het altijd koud hebt. Als je je zorgen maakt, kun je altijd even aankloppen bij je huisarts. Maar voor deze tijd van het jaar is het vrij logisch dat je het soms erg koud hebt natuurlijk.

Ben jij ook zo’n enorme koukleum? Dan kun je vast wel een extra dikke trui gebruiken. Wij hebben de leukste wintertruien voor je op een rijtje gezet:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: PureWow. Beeld: iStock

Maartje en de meisjes – deel 52: “Dus jij bent Vera’s nieuwe vlam?”

nieuwe vlam

Een tikkeltje zenuwachtig en tegelijk vol vertrouwen belt Maartje aan bij haar knappe werkrelatie Vera. Ze weten allebei dat er niets zakelijks op de agenda staat vanavond. Haar verbazing is dan ook groot als een jochie van een jaar of zes met grote ogen de deur open doet.

“Kom jij ook al voor mama?” vraagt het ventje van drie turven hoog.

“Ehm… hoi!” stamel ik. “Ik ben Maartje. En wie ben jij?”

“Felix. Ik heb een Tijannosaujus.”

“Hoi Felix. Dat is mooi zeg, een Tyrannosaurus. Ik kom voor Vera, is dat jouw mama?”

Op dat moment steekt Vera

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien