Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Dít is waarom er nog steeds geen mannenpil is

Het is vandaag Wereld Anticonceptiedag en zeg eens eerlijk: wij vrouwen zijn maar wat blij dat de anticonceptiepil bestaat. Maar waarom bestaat er eigenlijk geen mannenpil?

Een kinderwens en zwangerschap gaat ook de man aan. Je hebt bovendien ook sex met z’n tweeën.

Advertentie

Geen pil
Als het aan kenniscentrum Rutgers ligt, mogen mannen ook meer verantwoordelijkheid nemen om een zwangerschap te voorkomen. Want als je als man nog geen kind wil, kun je er niet zomaar vanuit gaan dat een vrouw anticonceptie goed heeft geregeld. Oké, mannen kunnen zelf natuurlijk een condoom gebruiken of zichzelf laten steriliseren, maar dat laatste is meteen vrij drastisch. Waarom bestaat er geen pil voor mannen om een zwangerschap te voorkomen?

Hoge standaard
Al jaren zijn wetenschappers aan het onderzoeken of het mogelijk is om de anticonceptie-mogelijkheden van de man uit te breiden. Maar toch blijkt het maken van zo’n pil nog niet zo makkelijk te zijn. Momenteel zijn een aantal onderzoekers bezig met het ontwikkelen van de mannenpil en stapje voor stapje komen ze steeds verder.

Onlangs hebben ze de effectiviteit en veiligheid van de pil getest onder 40 gezonde mannen. Hieruit blijkt dat de pil werkt, veilig is en relatief weinig bijwerkingen heeft. Onderzoeker Christina Wang heeft er de volste vertrouwen in. “Veilige, omkeerbare hormonale anticonceptie voor mannen zou binnen 10 jaar beschikbaar moeten zijn”, zegt Wang.

Geld
Het is volgens hen dus wel mogelijk om een mannenpil te ontwikkelen. Toch blijft het onzeker of de mannenpil ook daadwerkelijk op de markt komt. Onderzoek doen kost namelijk heel veel geld en tijd. “Geneesmiddelenonderzoek gaat in twee stappen: eerst is er een kleine onderzoeksgroep. Als de resultaten goed zijn, volgt meestal een groter onderzoek”, legt Peter Leusink, seksuoloog en huisarts, uit aan de NOS.” En voor zo’n groot onderzoek is dus veel, heel veel geld nodig.

Omdat er al goede anticonceptie is voor vrouwen, trekken farmaceuten niet zo gemakkelijk de portemonnee hiervoor open. Ze willen een soort zekerheid hebben dat een medicijn succesvol wordt.”

Wantrouwen
Bovendien denkt Leusink niet dat de mannenpil een groot succes zal worden. Dat heeft volgens hem te maken met onze cultuur. “Deels denk ik dat vrouwen mannen niet helemaal vertrouwen als het gaat om het slikken van de pil. Als je 20 jaar bent en je komt een jongen tegen op een feestje, die zegt dat-ie aan de pil is, dan geloof je hem niet zomaar.” Jij zit anders opgescheept met een baby. Vrouwen willen liever zelf de controle houden. In een relatie zou het beter werken, omdat die mensen elkaar goed vertrouwen.”

Of er daadwerkelijk ooit een mannenpil gaat komen is dus nog de vraag. Voorlopig zullen wij het heft in eigen handen moeten nemen. Maar die controle is ook best fijn, toch?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Kenniscentrum RutgersNOS. Beeld: iStock. 

Lees meer

Dagboek Maud 24: “Mam, doe niet zo gek, dat is gevaarlijk!”

Maud - Libelle

Premium

De psycholoog heeft Maud geadviseerd haar moeder meer te stimuleren om haar uit haar depressie te trekken.

Natuurlijk ga ik proberen om mama uit haar depressie te halen. Ik wil haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk maken. Als me dat mijn laatste beetje vrije tijd kost, dan is dat maar zo. Gevolg is wel dat ik constant ruzie heb met Koen. Terwijl ik aan mama voordoe hoe ze een appel schilt en de tafel dekt, stoort hij me de hele tijd met onnozele vragen als: “Weet je of we nog koffiepads hebben?” “Hoe laat komt de post meestal?” “Op welke dag

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien