Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Waarom je gewrichten ’s ochtends ineens erg pijn kunnen doen

Heb jij iedere ochtend moeite met opstaan? Doen je gewrichten pijn en het voelt alsof je de dag ervoor een marathon hebt gelopen? Je bent niet de enige. Maar waar komt dat toch door?

Gelukkig verdwijnt die pijn wanneer je op gang komt, maar die ochtendstijfheid kan toch behoorlijk vervelend zijn.

Advertentie

Geen ontspanning

Als je last hebt van ochtendstijfheid heb je ’s ochtends als je opstaat het gevoel dat je hele rug vastzit. Spieren voelen stram aan en je gewrichten zijn pijnlijk. Dit gevoel trekt langzaam en geleidelijk weg. Die stijfheid kan mogelijk ontstaan doordat je spieren ’s nachts te weinig ontspanning krijgen. Dit heeft te maken met stress. Maar ook leeftijd en te weinig beweging kunnen de oorzaak zijn van ochtendstijfheid.

Reumatoïde artritis

Pijnlijke gewrichten komt vaak voor bij ouderen. Dit heeft met de structuur van je kraakbeen te maken. Het kraakbeen is een bedekking om je gewrichten heen en naar mate je ouder wordt, hoe dunner en minder elastisch het kraakbeen wordt. Maar ochtendstijfheid kan ook een van de eerste symptomen van reumatoïde artritis (RA). Dit is een chronische aandoening waarbij je gewrichten zijn ontstoken. Hierdoor heb je last van je handen, polsen, enkels en voeten. Heeft u langdurige klachten wat betreft stijfheid of heeft u er ook gedurende de dag last van? Dan is het slim om voor de zekerheid even langs de dokter te gaan.

Last van je spieren en gewrichten? Pien en Juul geven advies:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Libelle Legt Uit: zijn superfoods écht gezond?

Ze zijn goed voor je hart, je krijgt er meer energie van of je valt ervan af: superfoods beloven wonderen voor onze gezondheid. Maar maken ze die ook waar? En hoe zit het met de duurzaamheid?

Mogen we even voorstellen: de gojibes, afkomstig uit Azië en in Tibet ‘geluksbes’ genoemd. Ziet eruit als een rood-roze rozijn en schijnt een geneeskrachtige werking te hebben. En ken je maca al, een Peruaans knolgewas vol vitaminen en mineralen waarvan de tot poeder gemal

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien