Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Waarom gooien we 's avonds altijd onze gezonde voornemens overboord?

Je kent het vast wel: je hebt de hele dag gezond gegeten, maar in de avond bezwijk je alsnog voor die zak chips of reep chocolade. En dat terwijl je je nog zó had voorgenomen om gezond te gaan eten. Maar hoe kan het toch dat het in de avond altijd moelijker is om je gezonde voornemens vol te houden?

Als we wetenschappers moeten geloven heeft dit alles te maken met wilskracht: omdat we ons de hele dag al aan het inhouden zijn, hebben we ’s avonds simpelweg geen zelfbeheersing meer over. Het gevolg? We bezwijken alsnog voor die ongezonde snack.

Advertentie

Beperkte voorraad
Volgens onderzoekers van de University of Texas A&M bestaat er zoiets als ‘ego-depletion’. Elk mens zou maar een beperkte voorraad zelfbeheersing per dag hebben. Wie zichzelf dus overdag veel ontzegt, heeft tegen de avond niet veel meer over.

Fabel of feit?
‘Ego-depletion’ is overigens geen nieuw fenomeen, en zorgt al langere tijd voor discussies binnen de psychologie. Sommige wetenschappers zijn overtuigd van het effect, terwijl anderen vinden dat het niet meer dan een mythe is. Maar wat de oorzaak van je snackbuien in de avond ook moge zijn, voel je er vooral niet te schuldig over. Zo nu en dan is het helemaal niet erg om even te zondigen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Research Digest. Beeld: iStock

 

Maartje en de meisjes – deel 52: “Dus jij bent Vera’s nieuwe vlam?”

nieuwe vlam

Een tikkeltje zenuwachtig en tegelijk vol vertrouwen belt Maartje aan bij haar knappe werkrelatie Vera. Ze weten allebei dat er niets zakelijks op de agenda staat vanavond. Haar verbazing is dan ook groot als een jochie van een jaar of zes met grote ogen de deur open doet.

“Kom jij ook al voor mama?” vraagt het ventje van drie turven hoog.

“Ehm… hoi!” stamel ik. “Ik ben Maartje. En wie ben jij?”

“Felix. Ik heb een Tijannosaujus.”

“Hoi Felix. Dat is mooi zeg, een Tyrannosaurus. Ik kom voor Vera, is dat jouw mama?”

Op dat moment steekt Vera

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien