Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Libelle legt uit: waarom je handen gelijk droger worden naarmate het kouder wordt

Twee weken geleden konden we nog heerlijk genieten van de nazomer, maar nu het weer volledig omgeslagen en lopen we alleen maar te bibberen van de kou. Ook is de kans groot dat je last hebt van droge handen. 

In de overgang van zomer naar herfst kan het ineens behoorlijk koud worden. Veel mensen hebben dan last van droge handen. Je handen voelen trekkerig en ruw aan en soms kan de huid zelfs gaan scheuren, waardoor ze rood worden en gaan jeuken. Maar waarom worden je handen zo droog van de kou?

Advertentie

Vette huid
De bovenste huidlaag bestaat uit dode en levende huidcellen en heeft een belangrijke barrièrefunctie. Het beschermt ons tegen allerlei indringers van buiten af, zoals chemische stoffen of bacteriën. Daarom ligt er een vettig laagje om de huidcellen heen. Bij een droge huid heb je last van vochtverlies in de huidlagen en is je natuurlijke barrière aangetast door een tekort aan huidvetten.

Geglazuurde cake
Dit gebeurt vaak als het kouder wordt. Als het koud weer is buiten, is de luchtvochtigheid ook erg laag. De lucht is droog, waardoor het water in de huid makkelijk verdampt. Hetzelfde merk je na een tijdje bij een airconditioning of na een lange vlucht. Claudia Aguirre van het Dermal Institute in Los Angeles vergelijkt het met een geglazuurde cake die je in de ijskast zet. “Als je hem niet bedekt, droogt de cake snel uit. Het glazuur gaat barsten en de cake ziet er opeens een stuk minder aantrekkelijk uit. De kou is voor onze huid even funest.”

Insmeren
Als je last hebt van droge handen kun je ze beter niet te veel wassen. Zeep spoelt belangrijke en beschermende huidvetten weg. Als je ze toch graag wilt wassen, is het belangrijk dat je ze daarna goed insmeert. Hoe droger de huid, hoe vetter de zalf mag zijn. Het is ook slim om je handen ’s nachts in te smeren, zodat de crème de hele nacht kan intrekken.

Ventilatie
Ook kun je er voor zorgen dat de kamertemperatuur binnen niet te hoog wordt. En door vochtverdampers in je huis te plaatsen of een bakje met water aan je verwarming te hangen, zorg je ervoor dat de lucht binnen niet al te droog wordt. Zet ook af en toe de ramen open, zodat het huis goed kan ventileren.

BEKIJK OOK: Waarom je ‘Happy Birthday’ moet zingen tijdens het handen wassen. Niet vergeten je handen daarna goed insmeren:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Gezondheid & Co, Huidzorg Houten. Beeld: iStock

Maartje en de meisjes deel 58: “Ik voel me verdrietig, verward, opgelucht en verliefd. Een onmogelijke cocktail”

Maartje

Het stomende-seks-moment eindigt in een openhartig gesprek, waarin Maartje toegeeft dat Vera net te vroeg in haar leven komt, en dat Vera haar op haar beurt alle tijd gunt voor het goed oplossen met haar gezin.

Zullen we vanavond wandelen? app ik naar Suus. Ik heb behoefte aan klankborden en nu de kroegen dicht zijn, kunnen we nergens anders rustig praten zonder meeluisteraars. Bovendien praat het lopend wel lekker. Om 20.00 uur spreken we af op het hoekje bij de kerk. We lopen de lichtjesroute, een

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien