Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Libelle legt uit: waarom jeukt een muggenbult zo erg?

Wanneer een mug je prikt merk je daar vaak niks van, maar de gevolgen zijn wél merkbaar: er ontstaat een bultje en je blijft achter met ontzettende jeuk. Maar hoe kan het toch dat een muggenbult zo erg jeukt?

Wij leggen het je hier uit.

Advertentie

Waarom jeukt een muggenbult?

Normaal gesproken als je een wondje hebt dan stolt je bloed. Voor muggen is dit niet handig, want om het bloed op te kunnen slurpen moet het wel even vloeibaar blijven. Daarom spuiten muggen tijdens het steken ook een beetje speeksel met een antistollingsmiddel in je huid.

Als reactie op dit antistollingsmiddel komt er histamine vrij, wat zorgt voor een reactie die gepaard gaat met flinke jeuk, roodheid en zwelling.

Wat kun je doen tegen de jeuk?

Hoewel je natuurlijk het liefst zou krabben, moet je dit juist níet doen. Het krabben maakt de jeuk en bult alleen maar erger, waardoor je er uiteindelijk meer last van hebt. Als je echt net bent gestoken, kan het helpen om een koude, natte doek of een ijsblokje op de bult te leggen. Dit gaat de zwelling en jeuk meestal wel tegen.

Ben je heel gevoelig voor muggensteken? Dan kan een corticosteroïdenzalf of een zalf of tabletjes met antihistaminica uitkomst bieden. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende reacties die je op een muggenbeet kunt hebben.

Deze plantjes helpen je in no time van muggen af:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Gezondheidsnet. Beeld: iStock

Lees meer

Femke: “Ineens had ik veel behoefte om heel diep in het glaasje te kijken”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze voor Libelle wat haar bezighoudt. Deze week schrijft ze over vertier buitenshuis.

Eens in de zoveel tijd begint Oscar te klagen dat ik zo vaak weg ben. De afgelopen coronamaanden hoorde ik hem uiteraard niet. Maar sinds ik eindelijk weer kan afspreken met vrienden, en helemaal nu de terrassen open zijn, zoek ik mijn vertier weer ger

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien