Anastasia nu met € 10,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

Waarom het zo lastig is om het bij één wijntje te houden

Toegegeven: tijdens het drinken van een wijntje denken we vaak stiekem al aan het vólgende wijntje. En dat terwijl we onszelf beloofd hadden om het bij één glas te houden.

Maar daar zit je dan, een kwartier later, aan de volgende borrel. Waarom is één nou nooit genoeg?

Advertentie

Hier komt het door
Geef niet de schuld aan de (lekkere) smaak van de wijn, maar aan het stofje endorfine. Ook wel het gelukshormoon. Dit komt niet alleen vrij tijdens het borrelen, maar bijvoorbeeld ook door een vrijpartij en een pittige maaltijd (ja, echt). Daarna ontstaat er een vicieuze cirkel: hoe meer gelukshormoon, hoe meer wijn je wilt…

Hersenen
Ook je hersenen helpen een handje. Anne Pek van Psychologie Magazine legt aan Metronieuws uit: “Alcohol verdooft je brein van achteren naar voren. Je zelfcontrole wordt als eerste verdoofd, je waakzaamheid verdwijnt.” Geen handige volgorde als je het ons vraagt.

Ongezond
Misschien denk je dat elke dag een paar glazen geen kwaad kan. Toch denkt de Gezondheidsraad daar heel anders over. Zij menen dat één glas per dag een absoluut maximum is. “Mensen weten dat het slecht is voor de lever en de hersenen. Maar dat alcohol ook een verhoogd risico op kanker en hartziekten geeft, is veel minder bekend”, aldus Eva Ehrlich van het Trimbos Instituut. “Ze denken ook nogal eens dat wijn goed is, het zou minder ongezond zijn dan bier of sterke drank. Mensen geloven vaak wat ze willen geloven. Als je dat ene glas wilt drinken, moet je dat vooral doen. Als je maar niet denkt dat het gezond is.” Autsj.

Graag meer tips over gezond leven? Lees het in de nieuwe Libelle special Gezond:

Libelle special Gezond
Libelle special Gezond
€4,55
Bestel

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet.nl. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien