Ontvang wekelijks de e-column van Manon (dochter Anne-Wil)

Zoek binnen:

Waarom we het zo moeilijk vinden om complimentjes te aanvaarden

‘Wat zit je haar leuk’ of ‘Dat jurkje staat je echt fantastisch’: een complimentje maakt je dag net wat zonniger. Maar waarom vinden we het dan zo moeilijk om ze te aanvaarden?

We lachen complimenten vaak weg of geven meteen een complimentje terug. Dit doen we omdat we het moeilijk vinden ze te aanvaarden en gewoon ‘dankjewel’ te zeggen. Waarom eigenlijk?

Advertentie

Ongemakkelijk
Christopher Littlefield legt in zijn TED Talk uit dat uit een onderzoek van de universiteit van Kansas blijkt dat maar liefst 70% van de mensen zich verlegen en ongemakkelijk voelt bij het krijgen van een compliment. En als we het compliment aanvaarden gaat dit dan ook vaak gepaard met gevoel van schaamte.

Laag zelfbeeld
De hoofdreden hiervoor is dat veel mensen een laag zelfbeeld hebben. Zij trekken het compliment daardoor in twijfel. Ze vragen zich af of het compliment wel oprecht is. Menen ze het wel of zeggen deze mensen dit gewoon om jou een goed te geven? Bovendien activeert het krijgen van een compliment hetzelfde deel van onze hersenen als wanneer we flirten. Hierdoor voel je gelijk aangetrokken tot de persoon die je een compliment geeft. Vandaar ook dat je je gelijk ongemakkelijk voelt.

Opscheppen
Uit een ander onderzoek van de universiteit van Waterloo (Canada) blijkt dat mensen zich niet nederig willen voelen. Als ze ‘dankjewel’ zeggen na een compliment voelt het voor hen alsof ze opscheppen. Het voelt alsof ze daarmee aangeven dat ze het compliment begrijpen en het hier mee eens zijn. Dat willen ze voorkomen, waardoor ze complimenten automatisch wegwuiven.

Eigenwaarde
Toch is het belangrijk om gekregen complimenten te aanvaarden. Je moet een gesprek niet uit de weg gaan. Wanneer je een compliment krijgt, moet je eigenlijk juist een gesprek aanknopen. Vertel waar je dat leuke jurkje hebt gekocht of vraag wat ze er zo leuk aan vindt. Bovendien is het belangrijk om je sterke punten beter te leren kennen. Complimenten versterken je eigenwaarde en zullen je relaties met anderen bevorderen. En trouwens: een simpele ‘dankjewel’ komt echt niet arrogant of opschepperig over.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Goed gevoel. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien