Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Dít is waarom je je eerste liefde nooit meer vergeet

Het maakt niet uit hoe lang het geleden is en hoeveel relaties je sindsdien hebt gehad: je eerste liefde vergeet je niet. Waarom blijft deze relatie zo goed in je geheugen gegrift staan?

Voor het eerst verliefd worden, verandert je leven. De emoties die je voelt zijn nieuw en intens. Je kunt je niet voorstellen dat je ooit nog zonder je partner zou moeten leven. Het is de eerste keer dat je dat gevoel hebt, waardoor deze periode in je leven extra speciaal is.

Advertentie

Hormonen
Er zijn verschillende redenen waarom een eerste liefde onvergetelijk is. Zo speelt de chemie van onze hersenen een belangrijke rol. Met je eerste liefde vorm je vaak een heel sterke band. Doordat onze hersenen op dat moment vaak al helemaal zijn ontwikkeld, zorgen onze hormonen voor een overweldigende en allesoverheersende emotionele band. Dit komt met name door het stofje oxytocine, ook wel het liefdeshormoon genoemd.

Aanraking
Als je verliefd wordt, overspoelt een golf van chemicaliën zoals dopamine, oxytocine en serotonine de hersenen. Je krijgt er een onwijs fijn gevoel van, want deze stofjes zorgen voor euforie. Je geniet intens van het moment, vooral wanneer het verliefd zijn gecombineerd wordt een fysieke aanraking.

Onuitwisbaar
Simpele dingen als een kus of een knuffel zorgen dus voor de krachtige chemische connectie tussen jullie. Het is moeilijk om dit later te vergeten. Vaak komt je eerste verliefdheid in je tienerjaren en in die tijd zijn je hersenen extra gevoelig voor de bevredigende en intense ervaring als je verliefd bent en sex hebt. Hierdoor wordt de ervaring van verliefd zijn bijna onuitwisbaar en kun je dat gevoel de rest van je leven nog herinneren.

Liefde- en passievlogger Guusje: “Zó maak je liefde sterker”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Bustle.com. Beeld: iStock

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien