Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Alwéér griep? Waarom de een vaak ziek is en de ander nooit

Terwijl de ene persoon werkelijk nóóit ziek is, ligt de ander gegarandeerd een paar dagen plat als er weer een griepepidemie door het land raast. Hoe kan het toch dat sommige mensen nooit ziek zijn en anderen wel? RTL Nieuws zocht dat uit.

Om meteen met het goede nieuws te beginnen, je hoeft echt niet áltijd gezond te eten, drie keer per week in de sportschool te staan, elke nacht acht uur te slapen en de dag te beginnen met groene smoothies. Uiteraard heeft gezond leven wel invloed, maar het blijkt niet de belangrijkste reden te zijn waarom sommige mensen zo vaak ziek worden en anderen vrijwel nooit.

Advertentie

Pechvogels en bofkonten
RTL Nieuws zocht uit wat het geheim is van nooit ziek zijn. Het antwoord: het zijn je genen. Volgens Ab Osterhaus, viroloog en influenza-deskundige is het deels erfelijk bepaald hoe vatbaar je bent voor virussen.

Osterhaus legt uit dat je pechvogels en bofkonten hebt. Bij sommige mensen is het afweersysteem niet goed aangepast aan griep en anderen zijn niet zo gevoelig. “Er zijn elk jaar weer mensen die zeggen: ik heb nooit griep. Zelfs voor een normaal, gezond iemand, kan dat niet. De kans is groot dat die mensen een milde griep hebben ervaren als een simpele verkoudheid van enkele dagen. Dat is óók griep.”

Ook invloed
Wat ook invloed heeft op hoe vaak je ziek wordt: de virussen die je in het verleden hebt gehad. Als je ziek bent geweest, ben je nog een jaar of 5 beschermd tegen datzelfde virus. En natuurlijk speelt je leeftijd mee. Jonge kinderen en ouderen hebben meer pech als de griepbacillen in de rondte vliegen.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien